„Decât codaş la oraş, mai bine în satul tău fruntaş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentina Dândăreanu a renunţat la traiul de la oraş şi s-a mutat la ţară
Valentina Dândăreanu a renunţat la traiul de la oraş şi s-a mutat la ţară

Mulţi giurgiuveni au ales să-şi vândă apartamentele din oraş şi să îşi cumpere o căsuţă la ţară, pentru a scăpa de cheltuielile mari plătite pentru întreţinere şi căldură

O căsuţă într-un sătuc din sudul ţării costă între 30.000 şi 60.000 de lei, în funcţie de starea în care se află construcţia. Oamenii aleg casele de la ţară deoarece acolo îşi pot amenaja o grădină, o livadă de pomi şi mai pot creşte şi animale.

Foarte puţini giurgiuveni îşi mai permit să cumpere o locuinţă în oraş. Astfel că, cei mai mulţi dintre aceştia aleg să îşi vândă proprietăţile din mediul urban şi să cumpere o locuinţă la ţară. Pe lângă aerul nepoluat, oamenii au posibilitatea să îşi facă o gospodărie simplă dar cu bun gust, unde să amenajeze o grădină de legume, pot planta şi câţiva pomi fructiferi şi mai pot creşte şi câteva „orătănii” care să le asigure masa de zi cu zi.

„Există solicitări pentru casele din mediul rural, dar din cauza crizei economice  oamenii sunt interesaţi în special de case ieftine. Casele din cartierul rezidenţial nu mai sunt aşa de căutate pentru că sunt scumpe, preţul uneia ajunge şi la 200.000 de euro” spune Nicu Titu, directorul unei agenţii imobiliare din Bolintin Vale.

Valentina Dândăreanu, în vârstă de 42 de ani, a locuit până acum trei ani de zile într-un apartament din municipiul Giurgiu. În prezent trăieşte alături de familia sa în comuna Frăteşti. A ales să se mute la ţară, deoarece dă mai puţini bani pentru cheltuielile lunare.

„Mi-am dorit să cresc câteva animale şi să îmi cultiv legume şi pomi. Am şi un teren pe care îl cultiv cu cereale. Mai pui o roşie, mai creşti o găină şi gata mâncarea. Am fata la facultate în Bucureşti şi o întreţin mai uşor, pentru că mâncarea i-o asigur de aici” ne mărturiseşte Valentina.

Totodată, cei care renunţă la oraş pentru a se muta la ţară au avantaje şi în ceea ce priveşte cheltuielile necesare întreţinerii locuinţei. Dacă la Giurgiu pentru un apartament cu două camere, trebuie să scoţi din buzunar 100 de lei pentru întreţinere, 500 de lei pentru chirie şi peste 300 de lei pentru factura la căldură, pentru o căsuţă din satele giurgiuvene poţi scăpa mult mai ieftin, plătind doar 50 de lei pe an impozit.

„La ţară e mai ieftin, la bloc plăteam apoape 1.000 de lei pe lună, cheltuieli de întreţinere. Aici nu dau decât 50 de lei impozit pe an, 5 lei la gunoi şi 1,9 lei pentru un metru cub de apă. Eu mi-am încropit şi o mică afacere aici în comună şi mă descurc foarte bine” ne spune Ion Delea, în vârstă de 56 de ani.
Bărbatul a renunţat pentru traiul de la bloc în favoarea celui de la ţară şi afirmă că nu s-ar mai întoarce la oraş „nici în ruptul capului”.

Casele de la ţară, de patru ori mai ieftine decât cele de la oraş

Dacă vrei să renunţi la zgomotul şi poluarea din oraş îţi pot cumpăra o casă la ţară, într-unul din satele Frăteşti, Gogoşari, Putineiu, Chiriacu sau Stăneşti, preţul variind  între 30.000 de lei şi 60.000 de lei. Preţurile locuinţelor din mediul rural sunt de patru ori mai mici decât cele de la oraş, datorită faptului că majoritatea acestora sunt construite din tulă şi paiantă şi cele mai multe au o vechime de peste 100  de ani. O locuinţă în municipiul Giurgiu costă între 30.000 de lei la periferia oraşului şi 200.000 de lei într-o zona centrală.
Giurgiuvenii care vor să se mute la sat  nu mai apelează la serviciile agenţiilor imobiliare ci urmăreşte anunţurile videotext s-au „dau sfoară în ţară”.

CASETĂ:
Cea mai mare agenţie imobiliară din Giurgiu nu a mai vândut o casă la ţară de aproape 17 ani şi asta pentru că oamenii nu vor să îşi risipească banii pe anunţuri.






Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite