De sărăcie, se cumpără legume la bucată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii de legume din Piaţa Centrală cât şi cei din pieţele de cartier, spun că, în general, anul acesta au vândut gospodinelor în medie între 3 şi 5 kilograme de legume pentru murăturile de iarnă

Situaţia economică actuală a afectat şi aşa-zisa tradiţie a giurgiuvenilor de a pune murături pentru iarnă, sau de a face bulion. Potrivit comercianţilor din pieţele oraşului, vânzările la legumele de sezon au scăzut în toamna lui 2010 de aproape trei ori faţă de 2009. Oamenii fie nu mai pun deloc murături, fie cumpără câteva kilograme de roşii, castraveţi, ardei sau varză, şi le conservă în câteva borcane ce teoretic ar trebui să rămână nedesfăcute până la Sărbători.
Petronela Vieru, comerciant în Piaţa Centrală, spune că anul aceasta, în cazul său, cea mai mare cantitate de legume vândută nu a depăşit 10 kilograme la o singură persoană. „ Vânzarea merge foarte greu, de fapt am ajuns să vindem mai nimic, ni se strică foarte multă marfă. Faţă de anii trecuţi, nici pe sfert nu mai dăm. Nu ne mai scoatem banii pe producţie. De cele mai multe ori, vin şi iau câte două sau trei roşii, ardei sau castraveţi, cu ruşine, pentru că nu mai au bani”, subliniază femeia.

Cămările, aproape goale


Nu stau mai bine la capitolul vânzări de legume nici comercianţii din pieţele de cartier, respectiv cea de la Policlinică şi piaţa din Tineretului, deşi aici preţurile sunt mai mici. Se mai întâmplă câte o minune, atunci când trece vreun bucureştean care cumpără mai mult, având în vedere că preţurile la legume în Capitală, pot fi chiar de trei ori mai mari. „Ne spun oamenii că dacă noi dăm roşiile cu un leu sau doi, la Capitală sunt de două ori mai scumpe, sau chiar de trei ori”, afirmă Caterina Cotorea, comerciant în piaţa de la Policlinică.
Vânzătorii de legume susţin că cele care se străduiesc totuşi să păstreze tradiţia murăturilor pentru iarnă, sunt doamnele mai în vârstă. Dar şi în acest caz, depăşite de situaţia economică, gospodinele giurgiuvene nu mai umplu cămările ca altă dată. „ Am pus doar roşii la borcan şi vinete. Nu am mai făcut provizii ca anul trecut, absolut nu, pentru că toate sunt scumpe”, spune doamna Elena Rădulescu, pensionară.
Pe de altă parte, unele gospodine nu mai pregătesc nimic pentru iarnă. Este şi cazul Florei Androne care zice că nu are bani pentru aprovizionare.
„Nu mai punem anul acesta nimic la borcan pentru că n-avem cu ce să cumpărăm. Borcanele vor rămâne goale!”

Preţuri în pieţe

Preţul roşiilor în pieţele de cartier variază între 1 şi 3 lei, în timp ce în Piaţa Centrală tomatele pot ajunge şi până la 4 lei. Castraveţii sunt vânduţi în pieţele de cartier cu maximum 2,5 lei, iar în Piaţa Centrală găsim castraveţi şi la 4 lei, desigur dacă sunt mai aspectuoşi. Ardeii capia şi gogoşarii au, în general, acelaşi preţuri şi la tarabele de la Policlinică sau la cele din Tineretului, precum şi la piaţa din centru. Pentru un kilogram de ardei vom plăti aşadar între 2 şi 3 lei. De sezon este şi varza, pentru care vom scoate din buzunare cel puţin 1,5 lei şi maximum 2,5 lei pentru un kilogram.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite