Spărgătorii de locuinţe, în vizorul poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Poliţiştii din cadrul Biroului de Prevenire organizează periodic campanii de informare a cetăţenilor, cu privire la pericolul la care se expun în cazul în care li se sparge locuinţa.

Dacă anul trecut în Giurgiu au fost semnalate 59 de spargeri locuinţe, de la începutul acestui an şi până în prezent, poliţiştii Biroului de Prevenire din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu au întregistrat 6 spargeri de locuinţe, toate fiind apartamente situate în municipiul Giurgiu. ,,Cele mai vizate de spărgători sunt apartamentele situate la parterul blocurilor, care nu au montate gratii la ferestre sau nu deţin sisteme de alarmă” a spus pentru ,,Adevărul de Seară”, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Giurgiu, comisar Mirela Gheţa. Poliţiştii sunt de părere că giurgiuvenii au nevoie de o serie de sfaturi practice pentru a evita o eventuală spargere a propriei locuinţe. Se pare că cea mai bună metodă pentru a ţine hoţii ,,la respect” este comunicarea cu vecinii atunci când suntem nevoiţi să părăsim locuinţa din diverse motive.

Hoţii au lăsat-o fără mâncare

După cum preciza purtătorul de cuvânt al IJP Giurgiu, Mirela Gheţa, marea majoritate a celor care intră prin efracţie în locuinţele giurgiuvenilor sunt atraşi de bani, bijuterii şi aparate electrocasnice dar şi de băuturi, ţigări, alimente şi parfumuri. Un caz concludent este cel al unei pensionare în vârstă de 70 de ani, Elena Manea, care locuieşte în municipiul Giurgiu, pe strada Clopotari, bloc 507. Femeia a fost plecată pentru câteva zile de acasă, iar într-o dimineaţă, în jurul orei 5, i-a fost spartă garsoniera. ,,Când am venit acasă am găsit toată locuinţa răscolită, rufele pe jos aruncate şi geamul de la bucătărie spart. Nu am avut nici bani, nici bijuterii! Cred că asta căutau! Mi-au furat câteva parfumuri, 7 sticle cu şampanie şi ce m-a surprins cel mai mult....mi-au golit frigiderul!” a spus Elena Manea. Reprezentanţii IJP susţin că părăsirea locuinţei trebuie să se facă numai după ce în prealabil au fost luate o serie de măsuri precum închiderea ferestrelor, un bec aprins sau chiar un televizor sau un radio lăsat în stare de funcţionare. Totodată, oamenii legii pun un accent deosebit pe responsabilitatea civică, aceasta fiind deosebit de importantă pentru a nu avea surpriza ca propria locuinţă să fie prădată de hoţi.

70% dintre spărgători au fost prinşi

Spărgătorii acţionează în special când proprietarii nu sunt acasă. Aceştia cercetează zonele în care vor să acţioneze din timp, pentru a fi siguri că pot ataca în voie. Cei certaţi cu legea trebuie să ştie că pătrunderea prin efracţie şi sustragerea de bunuri din locuinţe se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani, fapta fiind încadrată la furt calificat. ,,70 % dintre spărgătorii de locuinţe din Giurgiu au fost prinşi într-un timp foarte scurt de poliţiştii giurgiuveni. De cele mai multe ori prejudicial cauzat este recuperate în proporţie de 80%” a mai afirmat comisarul Gheţa.
Organele poliţieneşti îi sfătuieşte pe giurgiuveni să nu ţină în casă sume importante de bani sau bijuterii.






Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite