Cu verighetele de căsătorie la amanet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele de amanet sunt frecventate de tot mai mulţi giurgiuveni
Casele de amanet sunt frecventate de tot mai mulţi giurgiuveni

Sărăcia, ratele la bănci şi pierderea locului de muncă reprezintă principalele motive pentru care tot mai mulţi cetăţeni încep să îşi amaneteze bijuteriile şi obiectele de valoare din casă. Doar jumătate dintre ei reuşesc să le recupereze. Există cazuri în care acelaşi obiect este amanetat cu regularitate.

Casele de amanet au în ultima perioadă tot mai mulţi clienţi pensionari. Este şi cazul unei bătrâne care, în fiecare lună, îşi pune verigheta gaj pentru 300 de lei. „Este o doamnă care vine lunar şi îşi amanetează verigheta de căsătorie. Apelează la noi pentru că nu se mai descurcă cu banii. Îi returnează atunci când primeşte pensia” spune o angajată a unei case de amanet de pe şoseaua Bucureşti.
Pe strada Gării, în schimb, aflăm că la cele trei case de amanet existente, verighetele sunt la ordinea zilei. „Am amanetat destule verighete până acum. Mulţi nu au mai venit să le răscumpere” susţine o altă angajată care spune că la firma pe care o reprezintă numărul celor care vin să îşi amaneteze dinţii de aur este mic. „Nu prea acceptăm să amanetăm dinţi din aur. Noi nu putem prelucra metalul, nu suntem bijutieri. Ne interesează obiectele care pot fi vândute uşor” afirmă aceasta.

Concurenţă acerbă
Majoritatea celor vechi în „branşă” spun că au început să aibă parte de mai multe tipuri de concurenţă. Una dintre ele este legată de persoanele care, prin anunţuri la mica publicitate, se angajează să împrumute sume de bani. Reprezentanţii celei mai vechi case de amanet din Giurgiu spun că, la nivel naţional, a apărut şi o formă de amanet prin poştă. „Am auzit de curând că există firme care amanetează prin poştă. Ataşezi bijuteria şi primeşti banii. Nu ştiu cât de sigură atâta timp cât, cineva a primit cartofi în schimbul aurului” spune angajata.
O altă problemă este legată de lansarea unui nou magazin de profil care îi obligă pe majoritatea celor care deţin o firmă de amanet să scadă valoarea comisionului. „Am intrat pe piaţă acum trei luni. Avem un comision mic în raport cu firmele concurente. Casele de amanet din zonă şi-au mai redus comisionul ca să nu îşi piardă clienţii. Noi avem un comision lunar de 7%, alţii trec de 30% ” declară una dintre angajatele unei noi case de amanet. „Încheiem cam 100 de contracte pe lună, iar în jumătate din cazuri oamenii reuşesc să şi le răscumpere” mai spune aceasta.


Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite