Criză acută de medici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neonatologia, Pediatria, Terapia Intensivă şi Neurologia sunt secţiile unde Spitalul Judeţean asigură serviciile medicale cu jumătate din personalul necesar. Medicii tineri nu se înghesuie să mai participe la concursurile de ocupare a posturilor vacante iar cei care se încumetă se gândesc să plece mai repede.

„Medicina de astăzi nu se mai face de dragul meseriei ci pentru beneficii materiale”, a spus pentru „Adevărul de Seară”dr. Gheorghe Samoilă, şef secţie Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, una dintre secţiile la care tinerii medici nu se înghesuie şi tot mai puţini aleg în şcoli această specializare. Motivaţia, spune acelaşi medic, este interesul tinerilor doctori pentru specializările şi locurile de muncă din sistemul de sănătate unde pot câştiga bani frumoşi, dublu faţă de cât ar primi într-un spital de stat.
Cei care nu se mulţumesc cu ce le oferă piaţa muncii din România aleg să plece în străinătate, pentru salarii de mii de euro. Acelaşi drum l-au ales şi patru dintre medicii giurgiuveni care anul trecut au acceptat ofertele unor clinici din Franţa şi Austria, în prezent Spitalul Judeţean Giurgiu funcţionând cu 54 de medici faţă de 80 cât ar fi normal, spun reprezentanţii acestuia.
 „Probleme sunt de doi ani de zile. Avem nevoie de medici şi nu există soluţii intermediare pentru a rezolva această problemă. Posturile sunt reactualizate din şase în şase luni dar nimeni nu s-a interesat. Puţini sunt medicii tineri care au venit să lucreze aici iar cei care au făcut-o se gândesc să plece”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, dr. Elisabeta Bene, director medical în cadrul spitalului.

Gărzi duble pentru acoperirea deficitului
Secţia de neurologie funcţionează în acest moment cu trei medici în loc de cinci, la secţia de terapie intensivă, există doar doi anestezişti care lucrează cu chemări de la domiciliu atunci când este nevoie, la pediatrie sunt doar trei medici specialişti au grijă de pacienţi, în loc de cinci cât ar fi trebuit, iar la unitatea de primi urgenţe ar fi nevoie de 9 medici, cu cinci mai mult faţă de cât sunt acum. Tinerii specialişti nu se înghesuie nici pentru postul de şef de secţie urgenţe unde venitul lunar este mai mare datorită unui spor de 75%.
Ca să acopere nevoile Spitalului Judeţean de Urgenţă, medicii sunt nevoiţi să facă chiar şi dublul numărul gărzilor pe lună iar asta înseamnă nu doar acumulare de stres dar şi oboseală.
 „Facem şi câte zece gărzi pe lună deşi media este de cinci, ba mai mult am ajuns în situaţia în care mulţi dintre medicii noştri au rămas fără concediile luate din această cauză. Avem medici care fac naveta Giurgiu-Bucureşti pentru că nu toţi au maşină”, a completat dr. Elisabeta Bene.
Ministerul Sănătăţii a deblocat anul trecut opt posturi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Spitalul de Psihiatrie Vadu-Lat şi Spitalul Orăşenesc din Bolintin Vale dar până acum doar jumătate dintre acestea au fost ocupate. Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Giurgiu, Paul Marinescu vorbeşte despre aceeaşi lipsă de medici şi spune că salariile mici îi fac pe aceştia să nu se înghesuie.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite