Crăciun Fericit, dar să fie cumpătat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele din carne de porc şi alcoolul în exces, pot transforma Sărbătorile de iarnă într-un coşmar. Tulburări digestive, pancreatite, hipertensiune, accidente vasculare, infarcte sau pareze. Acestea sunt principalele riscuri la care ne expunem în perioada Sărbătorilor dacă alegem să mâncăm şi să consumăm alcool în exces. Explicaţiile sunt date de faptul că ficatul, stomacul şi pancreasul sunt suprasolicitate în această

Medicul Gelu Popescu-Guinea, specializat în diabet, nutriţie şi boli metabolice îi avertizează pe giurgiuveni asupra pericolelor la care se expun consumând în exces mâncăruri şi alcool în perioada Sărbătorilor. În opinia specialistului cuvântul de ordine este „moderaţia”, acesta sfătuindu-i totodată pe oameni să nu abuzeze de mâncărurile grase şi de dulciuri.
„Preparatele din carne de porc precum slănina, toba, piftia şi chiar sarmalele pot duce la tulburări digestive grave, pancreatite sau hipertensiune. Riscul creşte dacă aceste preparate sunt „combinate”, tot în exces, cu dulciuri precum prăjiturile, torturile şi cremele” afirmă Gelu Popescu-Guinea. Acesta susţine că Sărbătorile de iarnă au prin religiozitatea lor o tentă spirituală. „În această perioadă trebuie să ne bucurăm, însă bucuria trebuie să fie mai puţin materială, fără prea multe ţopăieli şi fără să ne îndopăm. Bucuria nu trebuie să se transforme în probleme de sănătate, pentru că şi-ar strica rostul. Sunt mai multe zile de sărbătoare, ar trebui păstrat ceva şi pentru a doua sau a treia zi” spune acesta.

Probleme cu greutatea

O altă problemă frecventă în perioada Crăciunului şi a Revelionului este legată de kilogramele în plus. Acestea apar din cauza „răsfăţului culinar” la care este supus organismul de Sărbători, dar şi a faptului că activitatea fizică şi intelectuală este mai scăzută în luna decembrie.
Sfaturile medicilor se îndreaptă şi către persoanele care ies în curând din postul Crăciunului. După mai bine de-o lună în care au optat doar pentru produse vegetale, credincioşii sunt tentaţi să consume carne, lapte şi ouă în exces.
La rândul său, medicul de familie Cosmin Georgescu susţine că nu numai persoanele fără afecţiuni comit greşeli ci şi cei bolnavi. Aceştia din urmă se hotărăsc să mănânce şi să bea în exces pe principiul „o dată nu strică” dar renunţă în acelaşi timp la medicamente. „Apelează la duşman şi renunţă şi la tratament. Au ideea preconcepută că în situaţia în care aleg să mănânce mai mult, medicamentele le fac rău. Singurele pastile pe care nu trebuie să le ia sunt antibioticele care în combinaţie cu alcoolul sunt extrem de periculoase, însă în rest tratamentul trebuie respectat” spune Georgescu. Acesta avertizează şi asupra alcoolului, foarte periculos în această perioadă. „Sunt mulţi tineri, în general minori, care se strâng în găşti, consumă tot felul de spirtoase şi adorm prin parcuri expunându-se la degerături şi chiar la stop cardiac” afirmă acesta.
Şi în acest an Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu şi Serviciul de Ambulanţă vor asigura permanenţa şi în timpul Crăciunului şi Revelionului pentru a interveni în situaţile extreme.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite