Costul proviziilor pentru iarnă. O raită prin pieţe reduce bugetul gospodinelor cu aproximativ 200 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pieţele giurgiuvene au devenit, în ultima perioadă, din ce în ce mai aglomerate. Gospodinele din municipiu iau cu asalt tarabele, în căutarea celor mai bune preţuri, dar şi mărfuri de sezon: gogonele, castraveciori, vinete sau gogoşari.

Odată cu începutul lunii septembrie, pieţele din Giurgiu au devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de cumpărători, în special reprezentante ale aşa zisului „ sex slab”. Doamnele caută printre tarabe, iscodesc după cel mai bun raport calitate-preţ, astfel încât să aibă posibilitatea de a-şi umple cămările cu provizii pentru iarnă.
Comercianţii, mare parte dintre ei, sunt dispuşi chiar să şi negocieze preţurile, în cazul în care cererea din partea clientului depăşeşte zece kilograme. Acest lucru se întâmplă în special în cazul roşiilor, care se vând, în Piaţa Centrală, cu sume cuprinse între 70 de bani pentru un kilogram (roşiile pentru bulion) , şi 2 lei pentru un kilogram (roşiile pentru salată). Ardeiul gras, o altă legumă căutată de gospodine, pentru a-l toca şi pentru a-l pune, apoi, la congelator, se vinde la preţul de 1,5 – 2 lei kilogramul, aici neputându-se discuta de negociere. Vinetele, la fel de căutate, sunt vândute, pe tarabele Pieţei Centrale, cu 1,5 lei sau chiar şi cu 2 lei kilogramul. Doritoarele de fasole fideluţă îşi puteau face provizii, în schimbul sumei de 2,5 lei pentru un kilogram.
La fel de căutate, în această perioadă, sunt fructele pentru gemuri sau compoturi. Astfel, merele se vindeau în Piaţa Centrală cu 2 – 4 lei kilogramul, în timp ce prunele scoteau din buzunarul cumpărătoarelor puţin peste un leu pentru un kilogram.

Pieţele din cartier, o soluţie bună ca distanţă


Dacă unele gospodine sunt ceva mai grăbite, pot apela la pieţele de cartier, cele trei din municipiu având, toate, cam aceleaşi preţuri, cu mici variaţii. Astfel, atât în piaţa Decebal, cât şi în cele din cartierul Tineretului sau Policlinică, preţurile pentru produsele atât de căutate în acest sezon sunt sensibil egale cu cele din Piaţa Centrală.
„Vindem să supravieţuim, nu să ne îmbogăţim. De aceea, nu ţinem morţiş să vindem la preţuri mari, pentru că rămânem cu marfa pe tarabă. Eu am vândut şi în piaţa din centru, acum vând aici, la Policlinică dar cred că tot în Piaţa Centrală am să merg să vând”, declară Dumitru Păun, un comerciant giurgiuvean.

Două sute de lei, aprovizionarea pentru iarnă


Adunate, toate legumele ce sunt necesare unei gospodine, pentru o iarnă fără griji, însumează câteva zeci de lei, în unele cazuri depăşind chiar şi două sute de lei. „Am cheltuit, până acum, circa 150 de lei, dar cred că voi mai cheltui alte 50 de lei pentru aprovizionare”, declară Florentina Dapcea, o tânără gospodină din municipiu.

Alternativă pentru persoanele ocupate – murăturile gata pregătite

Pentru persoanele extrem de ocupate, cărora timpul nu le permite pregătirea pentru iarnă, există varianta murăturilor gata pregătite, ce pot fi cumpărate direct din supermarketurile din municipiu, contra sumelor cuprinse între 3,50 lei borcanul (castraveciori muraţi) sau 4,00 lei (gogoşarii) şi 6 – 7 lei, funcţie de mărimea borcanului de murături.

PREŢURI
Castraveţi – 1 – 2,5 lei/kg
Gogonele – 2 lei/kg
Varza – 0,7 – 1 leu /kg
Roşii – 0,7 – 2 lei/kg
Vinete – 1,5 – 2 lei/kg
Ardei gras – 1 – 2,5 lei/kg
Ardei capia – 1,5 – 2,5 lei/kg
Ardei iute – 2 lei/kg
Fasole fideluţă – 2,5 lei/kg
Gogoşari – 2 ,00 – 2,50 lei/kg
Varza roşie – 1,5 – 1,7 lei/kg

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite