Consiliul Judeţean Giurgiu dă 30.000 de lei pentru lupta antidrog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giurgiu este primul judeţ din ţară care reuşeşte să acceseze fonduri locale pentru un proiect-pilot de prevenire a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.

Numărul consumatorilor de droguri uşoare din Giurgiu a crescut în ultimul an cu 10%. În evidenţele Centrului Antidrog există aproximativ 60 de tineri care consumă etnobotanice.

Proiectul-pilot realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Giurgiu alături de Consiliul Judeţean va marca Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri, care va avea loc de 26 iunie.

Alexandru Ţepurică, preşedintele CPECA Giurgiu a declarat astăzi pentru „Adevărul de Seară”, că este pentru prima dată când un judeţ din ţară reuşeşte să facă un parteneriat cu autorităţile judeţene pentru atragerea de fonduri care să susţină un proiect de prevenire. În ţară, multe dintre centrele de prevenire au proiecte asemănătoare însă nu au reuşit să obţină finanţare de la autorităţile locale. Ţepurică spune că suma de 30.000 de lei este suficientă pentru campaniile de prevenire la nivelul judeţului Giurgiu.

„Este o sumă excepţională pentru noi, chiar acum lucrăm pliante, schiţăm bannerele, vom inscripţiona tricouri, într-un cuvânt plănuim să facem o campanie publicitară puternică prin toate mediile de comunicare”, a spus Alexandru Ţepurică.

Dependenţii de heroină îşi procură marfa din Capitală
În baza de date a CEPCA Giurgiu există aproximativ 60 de tineri giurgiuveni consumatori de droguri şi etnobotanice, numărul acestora fiind mult mai mare în realitate şi în creştere de la an la an.

În 2011, numărul consumatorilor luaţi în evidenţele CEPCA a crescut cu 10%. Cel mai recent studiu realizat la nivel naţional care să arate situaţia consumatorilor de droguri a fost făcut în urmă cu patru ani, atunci când piaţa etnobotanicelor nu luase amploare. Atunci, 300.000 de români, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, au consumat cel puţin o dată un drog ilegal.

În prezent, în Giurgiu, vârsta consumatorilor de etnobotanice a scăzut la 15 ani, iar dependenţii de heroină bat drumul până la Bucureşti pentru a-şi injecta doza necesară.

„În Giurgiu nu se riscă nimeni să ofere cuiva seringa necesară şi nici heroina pentru că pedepsele sunt foarte aspre. Tinerii merg la Bucureşti, acolo unde ăţi pot procura uşor atât doza cât şi seringa. Nu au intrat încă pe piaţa giurgiuveană distribuitorii de heroină”, a mai spus preşedintele CPECA.

Campania de prevenire destinată tinerilor din Giurgiu se va derula pe parcursul unei luni întregi, punctul cultimanant fiind un concert în aer liber. În prezent, se poartă negocieri cu Mihai Mărgineanu, Andreea Bănică şi Andreea Bălan. Mai mult, vor fi organizate concursuri sportive şi întâlniri cu tineri şi profesori.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite