„Comedii” amestecate cu miros de mici. Mii de giurgiuveni merg în fiecare an la bâlciul de „Sfânta Maria”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Berea şi micii, manelele şi „chinezăriile” sunt la ele acasă în aceste zile pe şoseaua Ghizdarului, în incinta oborului municipal. Giurgiuvenii trebuie să bage mâna adânc în buzunar ca să-şi distreze odraslele şi să se întoarcă acasă cu cel puţin un suvenir.

Deşi se află la ieşirea din oraş, bâlciul se bucură de aceeaşi popularitate ca acum două decenii. Mutat dintr-o parte în alta din cauza transformărilor urbane, bâlciul tradiţional a ajuns de câţiva ani să îşi deschidă porţile pe şoseaua Ghizdarului.

Giurgiuveni sau nu, „negustorii” încearcă să scoată bani din orice. Pe lângă „comedii”, tiribombe, lanţuri şi roţi ale norocului şi-au făcut loc terasele cu mici, pastramă şi bere dar şi tarabele cu argintărie sau lingurile şi ceaunele aparţinând ţiganilor căldărari.

„Vin aici în fiecare an ca să fac şi eu un ban. Fac ceaunele din vreme ca să le am pregătite pentru luna august. Mai lăsăm la preţ, punem şi noi preţuri mai mici, negociem, mai ne uităm şi la om. Nu le vând eu pe toate dar îmi mai rămân şi pentru anul viitor” spune Ilie, un meşter local.

Tarif unic pentru distracţie

Cei care-i îmbogăţesc pe comercianţi nu sunt doritorii de mici şi bere ci copiii care vor din toate câte ceva. Pe lângă tir cu premii şi roata norocoasă, cei mici sunt de-a dreptul extaziaţi când vine vorba de adrenalină. Puştii de numai câţiva anişori nu numai că ar vrea să se învârtă alături de căluşei toată ziua ci şi să îi ia acasă.

„E a treia oară pe ziua de astăzi când vrea să se dea în căluşei. S-a îndrăgostit de poneiul ăsta, numai pe el vrea să-l încalece. Nu-s preţuri mari dar dacă te dai de mai multe ori sau îţi cumperi mai multe nici nu ştii cum zbor banii. O dată pe an merge totuşi” susţine mama unui „zvăpăiat” de numai patru ani.

Alături de căluşei există mini-lanţurile, trenuleţul, „caracatiţa veselă” sau maşinuţele tamponabile care fac deliciul fiecărui micuţ. Pentru lucruri mai serioase, adolescenţii sau chiar cei trecuţi de prima tinereţe optează pentru „paraşute”, elicoptere şi roata gigantică.

VEZI FOTOGALERIE de la bâlciul din Giurgiu

Pentru toate aceste distracţii vizitatorii plătesc un tarif unic de cinci lei pentru care primesc chiar şi bon.

10 lei la centrifugă

Cea mai scumpă dintre atracţiile bâlciului este un tub din pastic plin cu aer şi aşezat într-o piscină cu apă care permite accesul copiilor în interior făcându-i să se simtă ca nişte hamsteri pe-o centrifugă. Şase minute de distracţie în centrifugă îi costă pe părinţi 10 lei însă aceştia spun că invenţia merită toţo banii.

„Nu am mai văzut până acum aşa ceva. Am înţeles că numai la mare se mai poartă aşa mingi uriaşe. Dacă aş fi fost copil m-aş fi băgat şi eu” povesteşte Emil, bunicul unei fetiţe care s-a rostogolit împreună cu verişorul ei în tubul uriaş.

Bere, mici şi mere coapte

Plimbatul prin bâlci, căldura şi senzaţiile tari trezeşte în cei care-şi petrec ore în şir printre tarabe o poftă de mâncare nestăvilită. Numai bine pentru terasele improvizate la marginea bâlciului. Mici care sfârâie pe grătar, pastramă de berbecuţ şi bere sau răcoritoare cât cuprinde te mai „scapă” de câteva zeci de lei.

Spre exemplu un pahar cu bere costă 2,5 lei în timp ce un mic se vinde cu 3 lei.

Nu poţi pleca din bâlci fără să cumperi un porumb fiert sau un măr copt glazurat care se comercializează cu 2 respectiv 3 lei.

Bâlciul se instalează în fiecare an la începutul lunii august şi rămâne deschis până pe 15 august, de Sfânta Maria, atunci când este arhiplin. De-a lungul timpului bâlciul şi-a schimbat locaţia de mai multe ori pe traseul Teatrul de Vară, Steaua Dunării şi vechiul Obor.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite