Clara Mărculescu- Singura pescăriţă care bate cloncul la somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giurgiuveanca, în vârstă de 38 de ani, este directorul Centrului de Afaceri Transfrontalier „Danubis” din Giurgiu

Clara avea patru ani când a mers prima oară la pescuit, alături de tatăl ei. Îşi aminteşte că părintele nu o lăsa decât să păzească undiţele, el punea momeala şi tot el scotea peştii din apă. Tot copil fiind, tatăl ei a cumpărat o barcă din lemn, cu vâsle, şi mergeau împreună pe Dunăre. „ Dunărea era atunci curată şi liniştită. Vâslea tata până la Insula Mocanu. A început să îmi placă să pescuiesc tot mai mult. Şi acum, merg cu prietenii la pescuit, dar cel mai mult îmi place să mă duc singură, să fiu singură în mijlocul naturii, şi iubesc fluviul acesta”, spune femeia.
În liceu nu prea a avut timp să facă ceea ce îi plăcea cel mai mult, dar în facultate îşi petrecea zile în şir, de la 4 dimineaţa până la 22.00 seara, cu barca pe Dunăre. Între timp, tatăl Clarei a cumpărat o ambarcaţiune cu motor, iar ea a ajuns singura femeie, cel puţin din Giurgiu, care „bate cloncul la somn”.
„Este un procedeu aparte prin care poţi prinde peşte foarte mare, am prins şi somn de 12 kilograme, dar n-am făcut niciodată fotografii cu captura”, spune Clara.

Concursurile i-au făcut cu ochiul

În urmă cu 7 ani, plimbându-se pe malul Canalului Plantelor, a văzut desfăşurându-se o finala masculină a unei competiţii naţionale de pescuit. „Atunci mi-am dat seama că vreau să particip şi eu alături de bărbaţi, ca miza să fie şi mai mare. Primul meu antrenor, o spun şi ca un omagiu adus lui, a fost renumitul pescar profesionist Puiu Ionescu. În anii următori, am participat la aproape toate concursurile de pescuit din Giurgiu”. Clara Mărculescu a şi câştigat locul I, acum patru ani. „ A fost o satisfacţie imensă. Până atunci, pentru că eram singura femeie, chiar dacă nu intram pe podium, primeam totuşi felurite diplome, gen <<cel mai elegant pescar>>, sau <<cel mai haios>>”, mai spune directorul Centrului de Afaceri Giurgiu.

Pescuieşte şi la copcă

În prezent, Clara Mărculescu deţine tot arsenalul de undiţe şi lansete potrivite pentru orice fel de concurs de pescuit. Nu are timp să participe, din cauza serviciului, însă nu ratează aproape niciun weekend pentru a porni cu propria sa barcă pe Dunăre. „ Cea mai frumoasă perioadă a fost când eram managerul propriei mele afaceri, atunci puteam să îmi gestionez singură timpul. Am rămas şi noaptea la pescuit pe insula Cama-Dinu, dar merg şi iarna, la pescuit la copcă”, îşi mai aminteşte ea.
Clara Mărculescu are permis de pescuit dar şi un permis pentru ambarcaţiune, luat în urmă cu opt ani.
PROFIL

NĂSCUTĂ: 14.02.1972, Bucureşti
PROFESIE: economist, Facultatea de Comerţ şi Marketing
FAMILIE: necăsătorită


CE-I PLACE: „ Cel mai mult apreciez respectul oamenilor faţă de oameni, este esenţial. Îmi place să văd tineri cu cei şapte ani de-acasă şi adulţi înţelepţi”, zice Clara.


CE NU-I PLACE: „ Nu-mi place dezinteresul oamenilor, răutatea lor şi nici tupeul nu-mi place”, spune ea.


1.    Ce moment din timpul pescuitului te încântă?

„ Momentul în care mă lupt ca peştele să nu-mi scape. Când nu ştiu ce va ieşi din apă şi când văd ce am reuşit să prind. Mai nou, le dau drumul celor mai mulţi dintre peşti, am învăţat în timp, mai multe lucruri despre viaţă”.

2.    Pescarii cu care participi la concursuri cum se comportă cu tine?

„De la început m-au respectat. Se comportă foarte bine, şi cea mai mare plăcere o simt când văd că le este frică de mine”.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite