Clădirea cu "minuni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armele de foc din colecţia muzeului sunt foarte apreciate de vizitatori
Armele de foc din colecţia muzeului sunt foarte apreciate de vizitatori

Cu o vechime de aproape opt decenii, Muzeul Judeţean păstrează intactă istoria giurgiuvenilor. Cea mai importantă instituţie de cultură din Giurgiu reprezintă punctul de plecare pentru cei care doresc să afle mai multe despre aceste locuri, adăpostind veritabile „comori”

Înfiinţat în anul 1934 printr-o hotărâre a Prefecturii de Vlaşca, Muzeul Judeţean de astăzi a primit numele profesorului de arheologie Teohari Antonescu. Cuprinde expoziţii de arheologie şi istorie (din paleolitic până la 1918, anul Marii Uniri) precum şi o expoziţie de tehnică şi artă. Vizitatorii au acces în cele 17 săli special amenajate pentru ei, fiind “ghidaţi” de angajaţi ai instituţiei care oferă explicaţii profesioniste şi răspunsuri la întrebări.
Foarte apreciate sunt sălile dedicate domnitorilor Mircea cel Bătrân şi Mihai Viteazul, figuri istorice care au avut strânse legături cu oraşul dunărean. Se remarcă de asemenea sălile dedicate Războiului de Independenţă şi Primului Război Mondial precum şi sala “tehnică” acolo unde se regăsesc maşini de scris, ceasuri, magnetofoane sau aparate de fotografiat, majoritatea cu peste 100 de ani vechime.
Cei care vor să rămână cu o amintire plăcută pot achiziţiona pliante, insigne, medalii, cărţi sau reviste cu sume cuprinse între 1,5 şi 100 de lei.

Două exponate fac furori în lume
În acest moment, şapte vase din cultura Gumelniţa aparţinând muzeului giurgiuvean se află într-o inedită călătorie pe mapamond. Acestea au fost selectate alături de alte vase din toată ţara de reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie, urmând să fie expuse în mari muzee europene după ce i-a încântat pe locuitorii metropolei americane New York. “Două din aceste vase, <Vasul cu îndrăgostiţi> şi <Vasul cu mânuţe> sunt poate cele mai valoroase obiecte ale instituţiei noastre. Au aproximativ 5.000 de ani vechime” spune muzeograful Ionuţ Gheorghe.
Alături de artefactele descoperite în urma săpăturilor arheologice dar şi a celor moştenite, donate sau achiziţionate, există obiecte cu istorii interesante.
Astfel, în preajma anului 2000, la Vama Giurgiu a fost capturat un tezaur bulgăresc scos ilegal din ţară cu intenţia de a fi valorificat în Germania. “A intrat în colecţia muzeului şi poate fi vizitat şi astăzi. Conţine obiecte din epoca bronzului cu o vechime de 4.000 de ani” susţine Ionuţ Gheorghe. O altă “piesă de rezistenţă” a instituţiei de cultură a fost recuperată de muzeograful Mircea Alexa din pivniţa fostei Prefecturi. Este vorba de o sculptură datată în 1862 reprezentându-i pe Afrodita şi Eros, aceasta fiind restaurată după ce a fost găsită “îmbrăcată” în catran.

Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” poate fi vizitat în fiecare zi (cu excepţia celei de luni) în intervalul orar 9.00 – 17.00. Preţul unei vizite este de 3,5 lei pentru adulţi şi 1,75 lei pentru copii, elevi şi studenţi. Intrarea este gratuită pentru persoanele defavorizate şi pentru pensionari.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite