Ciobăneştii germani, jandarmi de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei opt câini sunt specializaţi pe urmărire, intervenţie şi patrulare. În acest an, cinci dintre ei au participat la mai bine de 140 de acţiuni, iar rezultatele sunt remarcabile. Ebota este veteranul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu. Timp de 10 ani şi-a îndeplinit cu succes toate misiunile iar acum a ajuns la vârsta „pensionării”. Vin din urmă, Muva, Maia şi Musa, alţi trei câini de intervenţie.

Gac(Athos), Gabi(Gabaka), Gebi(Gabala), Tina(Laga), Lori(Lapa), Cora(Muva), Sara(Musa) şi Maia, sunt cei opt ciobăneşti germani, care nu sunt doar câini de serviciu pentru jandarmii care îi au în grijă. Sunt cei mai de încredere parteneri iar un câine de serviciu bine antrenat poate înlocui între 5 şi 10 jandarmi care participă la o intervenţie în forţă, şi asta pentru că infractorii sau grupurile puse pe scandal se gândesc de mai multe ori înainte de a deveni violenţi în prezenţa unui astfel de câine.

Ciobăneştii germani sunt prietenoşi cu copiii

În spatele unei priviri blânde şi un spirit jucăuş, câinii sunt foarte bine pregătiţi să ia parte la acţiuni de patrulare, intervenţie şi urmărire. Ştiu să „scotocească”, să caute şi să prindă infractori, să descopere obiecte şi oameni dispăruţi.

Cinci dintre câinii jandarmilor, Gac, Lapa, Gabala, Laga şi Gabaka, sunt prezenţi constant la stadion asigurând alături de conductorii lor ordinea publică.

Fiecare dintre câinii jandarmi sunt ţinuţi în propriu padoc. Sunt vizitaţi zilnic de conductorii lor şi antrenaţi periodic.Antrenamentul patrupedelor durează cel puţin trei ore zilnic în cazul celor aflaţi în predresaj, şi între 2 şi 5 ore în cazul câinilor de intervenţie şi urmărire.

Portofel pierdut, recuperat de Gabaka

“Câinii de serviciu, indiferent de specializarea lor, nu se folosesc atunci când temperaturile sunt sub -10 grade Celsius şi peste 30 grade Celsius. Ciobăneştii germani care sunt în predresaj sunt instruiţi de conductori cu tehnici de bază, care cuprind antrenamente de disciplinizare şi răspunderea la comenzi simple date de conductor. Mai mult aceştia sunt obişnuiţi cu locuri întunecoase, focuri de armă şi mujloace de transport”, spune plutonierul major Iulian Ivan, conductorul lui Gabaka, unul dintre câinii de patrulare.

Gabaka are opt ani şi este specializată în misiunea de însoţire-patrulare. De trei ani este partenera  plutonierului major Iulian Ivan şi deşi câinele este în prag de pensionare spune că nu va renunţa la el nici după casarea acestuia.
Într-una dintre acţiuni, Gabaka a găsit în iarbă un portofel cu carduri emise în străinătate, bani şi un telefon mobil. Deşi nu era nici un act de identitate, cu ajutorul telefonului, proprietara portofelului a putut fi găsită.
„Era o persoană venită recent din străinătate. Îşi căuta cu disperare portmoneul şi nu i-a venit să creadă că a avut şansa să îl recupereze. Mi-a mulţumit şi atunci i-am spus că este meritul câinelui de serviciu.  Nu am să uit uimirea de pe faţa acesteia şi nici mulţumirea din ochii câinelui. Ştia că a făcut o faptă bună.”, povesteşte Ivan.

Cel mai bătrîn dintre jandarmii patrupezi este Ebota. Timp de mai bine de zece ani şi-a dus la capăt misiunile iar acum se pregăteşte pentru o bătrâneţe liniştită. Cei mai mici dintre câinii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu(IJJ) vin din urmă. Muva, Maia şi Musa vor fi specializaţi pe intervenţie.
Anul acesta, conductorii din cadrul IJJ au efectuat 148 de misiuni cu cei cinci câini de serviciu, o persoană fiind găsită cu ajutorul câinelui de urmărire.



Gac - 4 ani, câine de intervenţie: conductor plutonier adjutant Bratu Cătălin
Laga - 2 ani şi 5 luni, câine de intervenţie: conductor plutonier Gogoaşă Marian
Gabaka - 8 ani, câine de patrulare: conductor plutonier major Ivan Iulian
Lapa - 6 ani, câine de patrulare: conductor sergent major Ciorâcă Claudiu
Gabala - 8 ani, câine de urmărire: conductor plutonier Nicolae Gabriel
Ebota -10 ani, câine de patrulare: conductor sergent major Chireceanu Mihai
Muva – 9 luni, conductor plutonier Voicu Gelu
Maia – 1 an şi 5 luni, conductor plutonier Zidaru Nicolae
Musa – 9 luni, conductor sergent major Grozea Ionuţ

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite