Certificatul energetic pentru locuinţe, la mica înţelegere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul pentru un astfel de document porneşte de la 150 de euro. O parte dintre auditori sunt dispuşi să negocieze cu cei interesaţi înscrierea locuinţei într-o clasă energetică mai bună, diferenţa dintre clase fiind de aproximativ 5.000 euro.

Conform legii, de la 1 ianuarie, nicio vânzare sau închiriere de locuinţă nu se poate face fără ca imobilul să aibă un certificat energetic. Acest document clasează apartamentul, garsoniera sau casa respectivă în funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare, iluminat, dar şi după nivelul de dioxid de carbon din imobil. Certificatul de eficienţă energetică se obţine de la un auditor energetic autorizat. În Giurgiu există şase experţi care pot elibera un certificat energetic celor care îl solicită. Până acum, însă, nu a fost nicio cerere de la proprietarii apartamentelor în acest sens.
Contactaţi telefonic de redactorii „Adevărul de Seară” sub protecţia anonimatului, ca şi simpli clienţi, unii dintre auditorii cu care am stat de vorbă ne-au asigurat că cerficatul energetic nu este obligatoriu, în timp ce alţii nu ştiau ce prevede legislaţia în vigoare, spunându-ne să revenim după câteva săptămâni până vor reuşi să-şi dea şi ei seama cum stau lucrurile.
Reporterul Adevărul de seară s-a dat drept un client care are spre vânzare un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 47 mp, într-o zonă centrală şi a întrrebat mai mulţi auditori dacă l-ar putea include într-o  clasă mai bună, chiar dacă el nu este pentru aceea. 

„S-ar putea face o evaluare mai bună”
E.M. şi-a arătat disponibilitatea de a negocia şi de a elibera un certificat energetic însă numai după ce işi formează o părere despre apartament.
„Nu contează valoarea apartamentului. Nu interesează pe nimeni dacă e sau nu reabilitat. Oricum, am înteles că notarii vor să se pună de acord să încheie contractele de vânzare-cumpărare şi fără certificatele acestea.Dacă totuşi vreţi, s-ar putea face o evaluare mai bună. Trebuie să ne întâlnim şi putem sta de vorbă dar înainte să vă pregătiţi cartea funciară şi toate documente apartamentului, apoi discutăm...”, ne-a spus auditorul.
Un alt auditor din Giurgiu a declarat pentru „Adevărul de Seară” că sistemul certificatele energetice erau obligatorii încă din 2007, pentru cei care construiau în acea perioadă şi abia din acest an sunt obligatorii pentru cei care-şi vând locuinţele.
„Se duc la notariat şi dacă există o înţelegere reciprocă între vânzător şi cumpărător şi dacă acesta din urmă nu vrea un cerficat energetic pentru imobilul cumpărat, tranzacţia se încheie aşa”, a spus A.C. 

În Giurgiu există şase experţi auditori care pot elibera un certificat energetic

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite