Câte kilograme duc în spate copiii noştri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În majoritatea şcolilor giurgiuvene ghiozdanele elevilor sunt la limită,dar sunt şi cazuri în care bagajul pentru şcoală al copiilor poate depăşi cinci kilograme. O vină pentru acest lucru o poartă şi părinţii care nu verifică zilnic conţinutul acestora

Îi vedem trecând zilnic spre şcoală cu ghizdanele în spate pe elevii din clasele primare, unii dintre ei abia reuşind să le care, greutatea acestora fiind aproape imposibil de suportat. Tocmai de aceea, cei mai mulţi dintre părinţi aleg să-şi aducă micuţii la şcoală pentru a evita ca aceştia să ducă în spate ghiozdanele grele. 
„Îmi aduc copilul la şcoală în fiecare zi. Ştiu că-i este greu să care ghiozdanul zilnic, dar sunt manuale pe care trebuie să le aibă. Duc eu ghiozdanul până la poarta şcolii să-i fie mai uşor. Câteodată e mai greu de cinci kilograme”, a spus Iuliana Pană, o mămică din Giurgiu.
În mod normal un elev din clasele I-IV trebuie să aibă în bagajul pentru şcoală două cărţi, patru caiete, un penar, culori, o sticlă cu apă şi pacheţelul cu mâncare. Numai că în ziua în care micuţii au în programul şcolar oră de abilităţi practice, aceştia sunt nevoiţi ca pe lângă cărţi şi caiete să mai care în ghiozdan şi blocul de desen, acuarele şi pahar pentru apă, iar în cazul în care au oră de educaţie fizică trebuie să deţină şi echipamentul de sport.

Ce-i „cocoşează” pe cei mici

Cadrele didactice din Giurgiu au grijă în schimb să-i îndrume pe elevi să pună în ghiozdanul de a doua zi doar ce le trebuie, însă chiar şi aşa auxiliarele sunt necesare. O altă problemă este şi aceea că numărul de cărţi şi caiete ale elevilor creşte proporţional cu anul de studii.
„Programa şcolară nu este încărcată, numai că pentru a ajunge la performanţă avem nevoie de culegeri şi de caiete speciale. Din cauza faptului că spaţiul nu ne permite să depozităm manualele în clasă copiii sunt nevoiţi să le care de acasă” a declarat Zoica Pascu, învăţător la Şcoala generală nr.7 din Giurgiu.

2 kilograme greutatea unui ghiozdan

Medicii sunt de părere că un ghiozdan şi conţinutul său nu trebuie să depăşească două kilograme, numai că sunt cazuri în care numai ghiozdanul cântăreşte atât. Dacă greutatea este mai mare copilul oboseşte, iar în cele mai grave cazuri pot apărea probleme ale coloanei vertebrale cum ar fi scolioza. „Toate învăţătoarele cer ca cei mici să ia toate cărţile cu ei la şcoală şi din această cauză ghiozdanele sunt grele. Din cauza greutăţii pe care o duc în spate, cei mici au tendinţa să stea cu capul înclinat în faţă, ei nu au musculatura spatului dezvoltată şi au tentinţa să stea cu gâtul întins, din această cauză apare cifoza. Probleme apar şi în zona toracală. De asemenea, în cazul servietelor de mână există riscul apariţiei scoliozei. Extrem de important este ca şi orele de sport să se ţină conform programei şcolare”, a spus medicul Ioneli Petrescu, specialist în kinetoterapie.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite