Cătălin Manole, campion la acordarea primului ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Manole, un jandarm orcând gata să-i ajute pe oameni
Cătălin Manole, un jandarm orcând gata să-i ajute pe oameni

Echipa condusă de locotenentul Cătălin Manole a câştigat Locul l la Concursul Naţional al Echipelor de Prim-Ajutor 2009

Cătălin Manole a ales să urmeze o carieră militară, din admiraţie pentru bunicul său, Vasile Manole, care a fost ofiţer de pompieri. “Eram încântat de poveştile amintirile bunicului, din cariera sa militară. Şi îmi plăceau foarte  mlt cizmele lui de ofiţer pe care le-am încălţat de mic, deşi intram în ele aproape tot!”, îşi aminteşte Cătălin Manole.

Tânărul  şi-a urmat visul din copilărie şi astăzi este comnadant al Detaşamentului 1 Mobil din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi din Giurgiu (IJJ), având în subordine peste 100 de oameni.

  “La absolvirea Academiei de Poliţie <Alexandru Ioan Cuza> din Bucureşti, în anul 2004, am avut bucuria, ca seria noastră să primească numele de < Promoţia Ştefan cel Mare şi Sfânt-500  >, ţinând cont că se împliniseră 500 de ani de la moartea marelui voievod”, menţionează, cu mândrie ofiţerul. 

În anul 2009, Giurgiu a devenit unicul judeţ din ţară în care s-a încheiat un protocol de colaborare între Inspectoratul de jandarmi şi Filiala judeţeană a Crucii Roşii.

Atunci locotenentul Cătălin Manole a devenit comnadant al Detaşamentului de Intervenţie Rapidă în Caz de Urgenţă, din care face parte, pe lângă 30 de voluntari civili, elevi şi studenţi, şi un grup de 10 voluntari jandarmi.

“Aceşti camarazi sunt în subordinea mea la Detaşamentului 1 Mobil din cadrul IJJ şi faptul că suntem colegi de serviciu face ca la antrenamentele de acordare a primului ajutor, să ne mobilizăm, să fim eficienţi şi să avem rezultate foarte bune, dar şi să ne simţim foarte bine la antrenamente”, spune ofiţerul.

În anul 2009, echipa condusă de locotenentul Cătălin Manole a câştigat Locul l pe ţară la Concursul Anual al Echipelor de Prim Ajutor din cadrul Detaşamentelor de Interveţie la Dezastre, care a avu loc la Slănic Moldova, între 10 şi 13 octombrie.

Situaţii-limită

“Antrenamentele de acordare a primului ajutor se ţin săptămânal, după orele de serviciu şi pot dura între două şi patru ore. Pentru noi este ca un hobby sau ca practicarea unui sport”, spune Cătălin Manole.

El îşi aminteşte cât de utilă s-a dovedit această pregătire a jandarmilor în cadrul Crucii Roşii, chiar în acest an, de Bobotează.

“Pe data de 6 ianuarie 2010, când la Catedrala Episcopală <Adormirea Maicii Domnului> se adunaseră câteva sute de persoane, un bărbat de vreo 55 de ani a leşinat. Unul dintre jandarmii care se antrenează la Crucea Roşie era în apropiere şi a ştiut să-i acorde, omului, până la venirea ambulanţei, un prim ajutor profesionist, care i-a salvat viaţa”.

Ce îi place

Îi place să joace fotbal şi este susţinător al echipei Steaua. De asemenea îi plac foarte mult fimele 3D, pe care merge să la vadă Bucureşti, la AFI Cotroceni, împreună cu soţia sa, Beatrice.

Ce nu-i place

Nu-i plac mincinoşii, “oamenii falşi care vor să te ducă de nas”. Nu-i plac activităţile de rutină şi nici serviciul care se desfăşoară exclusiv la birou. “Este mult mai pasionant să desfăşori şi o activitate fizică, pe teren”, este de părere tânărul ofiţer.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp durează pregătire pentru acordarea primului ajutor?

În cadrul Crucii Roşii se face o pregătire de trei luni. Apoi se fac antrenamente, prin care se dezvoltă noi competenţe, prin simularea a cât mai multor situaţii care necesită un ajutor calificat, până la preluarea victimelor de către ambulanţe.

Pentru ce fel de situaţii sunt pregătiţi voluntarii?

Pentru seisme, accidente rutiere şi navale, incendii, contaminări cu substanţe chimice etc. De fapt acele situaţii la care, de obicei, jandarmii trebuie să intervină, iar dacă ei au şi competenţe în acordarea primului ajutor, intervenţia lor poate poate fi salvatoare de vieţi.

Profil

Născut


5 noiembrie 1981, Giurgiu

Studii

Liceul Militar “Constantin Brâncoveanu” Ploieşti

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, Bucureşti

Familie

Căsătorit, este tatăl unui băieţel, Ianis, în vârstă de doi ani


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite