„Casa Groazei” de pe strada Gării, greu de demolat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de la numărul 116 stă să se prăbuşească, iar proprietarul este plecat în Spania
Casa de la numărul 116 stă să se prăbuşească, iar proprietarul este plecat în Spania

Fost han, apoi restaurant în perioada Interbelică, casa „groazei” de la numărul 116, de pe strada Gării, una dintre cele mai aglomerate ale oraşului, pune acum viaţa în pericol familiilor care au casele la nici trei metri distanţă.

Imobilul a ajuns într-o stare foarte avansată de degradare, pereţii se prăbuşesc, acoperişul nu mai este la locul său, cărămizile cad în curţilegiurgiuvenilor care se străduiesc de ani de zile să obţină aprobarea pentru a fi demolată.



Membrii familiei Micic de la numărul 118 sunt disperaţi. Locuinţa lor este la o distanţă foarte mică de peretele casei-ruină. „ Avem copii, ne e frică să îi lăsăm în curte, cad cărămizi de pe casa asta, cel puţin când vine furtuna stăm cu sufletul la gură să nu zboare chiar peste noi acoperişul acela desprins”, ne-a declarat Ionel Micic.

casa groazei 3



Proprietarul este în Spania

Bărbatul spune că proprietarul imobilului, Marius M., este acum plecat în Spania, la muncă alături de soţia sa. „ Şi ei au vrut s-o dărâme, dar li s-a spus că e monument istoric. De refăcut n-au cum, asta nu mai e casă care să fie refăcută, trebuie demolată, măcar etajul ca să nu ne mai pună viaţa în pericol”, ne-a mai spus Ionel.

Tot de la el aflăm că în urmă cu mai bine de şapte ani, un bărbat a murit la casa aceea. „ Pe vremea aceea era alt proprietar, acela a vrut s-o dezmembreze, şi peste un muncitor a căzut un zid. Din câte ştiu eu, imediat proprietarul a vândut-o familiei M., care au zis că n-au avut bani până acum să o repare”.

casa groazei 2



Casa, într-o zonă protejată

Arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe ne-a confirmat faptul că imobilul respectiv face parte dintr-o zonă protejată şi că cei care pot interveni sunt de fapt cei de la Direcţia de Culte. „ Proprietarii nu au voie să intervină. Strada Gării, alături de Victoriei şi Vasile Alecsandri sunt zone protejate. Orice intervenţie la clădirile de acolo se poate face de Direcţia de Cultură şi Serviciul de Urbanism al Primăriei”, a spus Gheorghe.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional(DJCCPC) Giurgiu, profesor Adrian Niculae, a trimis astăzi la faţa locului o echipă.

Deocamdată, nu există soluţie

Ulterior acestui moment, Niculae ne-a declarat că situaţia este delicată. „ A fost scanată toată zona. Clădirea este părăsită, nu poţi discuta cu o persoană anume. Este într-adevăr în stare avansată de degradare, dar nu ar fi atât de periculoasă, dar asta nu înseamnă că nu s-ar putea întâmpla ceva”.

Adrian Niculae susţine că proprietarul  a obţinut deja două avize de demolare până acum. Unul a fost în 2003, iar cel de-al doilea în 2007. „ A cerut desfiinţare totală şi reconstrucţie P+1 comercial. A primit de la noi aviz în noiembrie 2003. Ulterior, a cerut din nou în 2007, având în vedere că avizele acestea au un termen de valabilitate. Deci, el ar fi putut să o demoleze până acum”, ne-a mai spus directorul DJCCPC Giurgiu.

Rămâne de aflat de ce nu l-a şi demolat.  „Noi, cel mult putem delimita perimetrul astfel încât să nu mai fie circulat, nu avem voie nici noi să întrăm în casă, am putea fi daţi în judecată de proprietar”, a precizat Niculae.

Întrebat cine va răspunde dacă o persoană va fi rănită în momentul în care casa s-ar putea prăbuşi, Adrian Niculae susţine că, firesc, proprietarul ar purta toată vina.



casa groazei 1
Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite