Carmen Sima le împărtăşeşte copiilor tainele sportului complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Sima ţine cursuri de înot la şcoala nr.8 din Giurgiu
Carmen Sima ţine cursuri de înot la şcoala nr.8 din Giurgiu

Giurgiuveanca în vârstă de 40 de ani este instructor de înot de aproape două decenii.

Dacă s-ar fi lăsat influenţată de familie, Carmen Sima, fostă campioană naţională la talere în 1989 şi unul dintre primii zece sportivi ai anului respectiv, pe judeţ, nu ar fi ajuns niciodată să facă performanţă în sport. Ea spune că părinţii ar fi dorit pentru copilul lor o meserie precum cea de lăcătuş mecanic. Ea a şi lucrat în acest sector de activitate timp de trei ani.
Ambiţioasă, Carmen a insistat să meargă la facultate şi să facă ceea ce îi place, respectiv nataţie. S-a înscris la cursurile Colegiul Universitar de Educaţie Fizică şi Sport din Capitală, în 1991.

Atletă pasionată de nataţie

Deşi a început cu antrenamente la talere, în liceu, când a şi făcut performanţă la doar 19 ani, Carmen Sima ne mărturiseşte că pasiunea pentru înot a apărut tot în adolescenţă. Participând la concursuri de atletism şi fiind cazată la Ştrandul Tineretului din Bucureşti, a avut ocazia să urmărească modul de desfăşurare al cursurilor de iniţiere în tainele înotului. Astfel, după ani buni de atletism, ea s-a înscris la facultatea de sport, dar la specializarea nataţie.

„ Mi-a plăcut şi m-am gândit că asta vreau să fac. Am văzut cursurile de iniţiere. Am trecut peste interdicţia familiei şi am dat la facultate în 1991. În general, îmi realizez tot ce îmi propun”, spune giurgiuveanca.

În timpul facultăţii, între anii II şi III, a făcut şi un curs de instructor de înot, a primit atestatul şi apoi a început să lucreze la Ştrandul Tineretului, dar şi la bazinul şcolii numărul 8 din municipiul Giurgiu. Timp de patru ani, între 2004 şi 2008, a făcut naveta între Giurgiu şi Bucureşti pentru a acoperi orele de nataţie la ambele locuri de muncă.

Înainte, în perioada 1998- 2001, Carmen Sima a lucrat şi la bazinul Floreasca şi la Liceul Bolintineanu din Bucureşti.
„ Am vrut să fiu alături de cel mic, de băieţelul meu, în clasele primare pentru că este important să fii alături de copilul tău în primii lui ani de şcoală”.  Şi astfel, s-a mutat în Giurgiu pentru că în Capitală chiria era foarte mare, dar a continuat să facă naveta, mai ales vara, ca să poată ţine cursurile de înot la cele două şcoli bucureştene.

Acum, zeci de copii de la şcoala nr.8 din municipiul Giurgiu, şi nu numai, vin la bazinul unităţii de învăţământ şi lucrează cu Carmen Sima. „Cel mai mic elev al meu a avut un an şi două luni, îi legam colacul de slip ca să nu-i alunece. Consider însă că vârsta de 3 ani este potrivită pentru ca un copil să înveţe să înoate. Sincer, mi-ar plăcea însă să lucrez şi cu bebeluşi”, mai zice instructorul de nataţie.


PROFIL

NĂSCUTĂ: 10 ianuarie 1970, Giurgiu
STUDII: Colegiul Universitar de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea nataţie
FAMILIE: Căsătorită, un băiat



Ce-i place: „ Să călătoresc, îmi place marea, iar locul unde mă simt ca acasă este Marea Britanie”, spune ea, precizând că îi plac şi copiii foarte mult.

Ce nu-i place: „Mizeria, invidia, prostia, bârfa şi gălăgia”, mai zice Carmen Sima.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

1.    Părinţii sunt deschişi în a-şi îndruma copiii către sport?

Foarte puţini îşi încurajează copiii să facă sport de plăcere sau de performanţă.

2.    Aţi descoperit de-alungul timpului copiii cu aptitudini speciale în ceea ce priveşte nataţia?

Sunt mai mulţi copii talentaţi, dar neavând unde să se antreneze este foarte greu pentru ei să facă performanţă. Avem în prezent un băieţel care va merge la Bucureşti pentru a continua cursurile de nataţie.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite