CRIZĂ Chiriile piperate la spaţiile comerciale au pustiit centrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiile comerciale din centrul oraşului au rămas goale
Spaţiile comerciale din centrul oraşului au rămas goale

Zeci de magazine au renunţat la poziţia ultra-centrală preferând să plătească mai puţin în cartiere mărginaşe. Preţurile pentru zona de centru variază între 10 şi 17 euro.

În urmă cu un an, centrul oraşului reunea activitatea reprezenţantelor unor magazine mari de elecrocasnice, internet, firme de pariuri şi farmacii. Activitatea mergea ca pe roate, clienţii nu treceau pragul doar să vadă oferta, dar şi ca să cumpere. Declinul pieţei economice din Giurgiu s-a simţit la începului acestui an, când, treptat, firmele au renunţat la chiriile din centru în favoarea unora mai mici, amplasate în zone lipsite de vad.

Preţuri influenţate de legătura oraşului cu Bulgaria

Una dintre societăţile comerciale care promitea şi câştiga bani din jocuri de noroc şi-a închis activitatea în această vară, spaţiul fiind de luni bune dat spre închiriere, fără niciun rezultat. Preţul pe metru pătrat variază în funcţie de zona unde este situat spaţiul comercial.  În centrul oraşului, chiriaşii pot plăti lunar fie 9 euro/mp în cazul unei suprafeţe de 380 mp sau 15 euro/mp pentru un spaţiu nu mai mare de 40 mp.

„Avem un spaţiu cu o suprafaţă de aproape 400 de mp şi cerem 9 euro pe metru pătrat. Chiar şi aşa, nu am reuşit să îl închiriem până acum”, spun reprezentanţii firmei.

Pe de altă parte, acolo unde preţurile ajung până la 17 euro pe mp, fără TVA, există selectiv disponibilitatea de a negocia. Reprezentantul local Romarta, societatea comercială care deţine cele mai multe spaţii de închiriat, a refuzat să ofere detalii cu privire la tarifele practicate în oraş, însă ne-a confirmat preţul de 15 euro pentru zona de centru dar şi faptul că reducerea se oferă în funcţie de abilitatea fiecărui posibil client de a negocia, însă chiar şi aşa negocierea nu poate merge mai jos de 2 euro pe mp. Conducerea Romarta a refuzat să ne comunice tarifele practicate la Giurgiu, dar şi orice alte informaţii despre acest subiect.

Analistul imobiliar, Radu Zilişteanu, şeful Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) spune că în comparaţie cu Bucureşti, tarifele nu sunt foarte mari, însă luând în calcul situaţia economică a oraşului Giurgiu, tarifele nu pot fi considerate tocmai mici. „Preţurile nu sunt recunoscute pe piaţa imobiliară giurgiuveană. Fie proprietarii ţin la preţuri şi rămân cu spaţii fără chiriaşi, fie se orientează către piaţa externă. Având în vedere situaţia economică a oraşului, preţurile sunt un pic mari, dar cel mai probabil sunt influenţate de faptul că Giurgiu este un oraş de graniţă, iar preţurile sunt influenţate de legătura oraşului cu Bulgaria”, a declarat Radu Zilişteanu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite