CRIZĂ Calorifere calde de la 1 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SCUT Giurgiu se împrumută la bancă pentru a-şi plăti datoriile

Anul trecut Uzina Termoelectrica (SCUT)  a început să furnizeze căldură giurgiuvenilor utilizând pentru prima dată gazul metan. Din cauza lipsei fondurilor, în tot acest timp a acumulat datorii de peste 70 de miliarde de lei vechi către furnizorul de gaz.
„Încercăm să obţinem un împrumut bancar, iar banii să-i dăm furnizorului de gaz. Metan”, a spus directorul general al SCUT, Sorin Cepraga, pentru „Adevărul de Seară”.

Tarifele- o necunoscută

Conducerea SCUT ne-a mai informat că probele pentru furnizarea agentului termic vor începe pe 25 octombrie. După aceste verificări, ar urma ca, începând cu 1 noiembrie, giurgiuvenii fără datorii să aibă căldură în calorifere. Scările de bloc care înregistrează restanţe financiare nu vor primi agent termic, astfel că cetăţenii vor încerca să se descurce cu o plapumă în plus, haine mai groase sau sisteme de încălzire improvizate, însă şi facturile la energie electrică vor fi pe măsură. Conform aceleiaşi surse, SCUT Giurgiu are de recuperat de la cetăţeni restanţe de aproximativ 180 de miliarde de lei vechi.

Deşi doreşte să înceapă furnizarea agentului termic către populaţie pe 1 noiembrie, SCUT Giurgiu susţine că până în acest moment nu ştie care va fi preţul aplicat pe factura fiecărui cetăţean.

„O problemă majoră o constituie faptul că nu există deocamdată un preţ de facturare. Consiliul Local nu a stabilit încă valoarea subvenţiilor care vor fi acordate către populaţie. Sunt obligaţi de lege să acorde această subvenţie” ne-a spus Sorin Cepraga. Acesta susţine că, în principiu, preţul gigacaloriei va creşte cu 5%, ajungând la 230 de lei pe unitate preţul de facturare către populaţie.

Reprezentanţii autorităţilor locale spun că nu există o propunere de preţ pentru gazele naturale din partea SCUT cel care are, de fapt, obligativitatea înaintării unei propuneri în acest sens. Acesta ar fi trebuit să depună documentaţia necesară la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) pentru obţinerea aprobării unui preţ al gigacaloriei. În acest an, subvenţia din partea Guvernului este de 86,57 lei pe gigacalorie, bugetul local fiind obligat să subvenţioneze şi el cu 10%.


 



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite