CRIZĂ A sărăcit şi cantina săracilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Manea mănâncă de 20 ani la cantină
Nicolae Manea mănâncă de 20 ani la cantină

Doar 85 de giurgiuveni mai mănâncă gratis la „cantina săracilor”Din cauza lipsei fondurilor, numărul beneficiarilor a scăzut drastic în ultimii doi ani. Acum familiile cu cinci sau şase membri nu mai primesc porţii de mâncare pentru fiecare, ci doar pentru doi dintre aceştia.

Dacă în urmă cu doi ani, atunci când a fost inaugurat noul sediu al cantinei, existau pe liste 300 de beneficiari, în prezent doar 85 de giurgiuveni, al căror unic venit este ajutorul social, mai primesc mâncare gratuit. Unii însă nici de aceasta nu mai au parte. Sunt mai puţini beneficiari, nu pentru că n-ar mai fi persoane nevoiaşe, ci pentru că şi bugetul Direcţiei de Asistenţă Socială a sărăcit. „Am fost nevoiţi să reducem numărul beneficiarilor pentru că nu mai sunt fonduri. Au rămas practic aceiaşi oameni care primeau mâncare, numai că familiile cu mai mult de cinci membrii nu mai primesc porţii pentru fiecare în parte, ci doar pentru doi”, spune Alexandrina Chichifoi, directoarea Cantinei de ajutor social.

Meniu de 6 lei pe zi

Cei care mănâncă de la cantină primesc în fiecare zi o masă de prânz cu două feluri de mâncare şi desert, iar cina constă de obicei în acordarea unor conserve de peşte, margarină, mezeluri, lactate sau conserve de carne. Costul alocaţiei de hrană este de 6 lei pe zi, iar mâncarea pentru cele două mese se distribuie de regulă o singură dată pe zi. „Cei care mănâncă de aici sunt chiar cei mai amărâţi dintre giurgiuveni. Vin de ani de zile aici. Nu au niciun venit şi nu au pe ce să-şi cumpere alimente”, completează Alexandrina Chichifoi.
Nicolae Manea are 50 ani şi ia de douăzeci de ani mâncare de la cantina de ajutor social. A avut pensie pe caz de boală, dar i-a fost tăiată şi nici ajutor social nu are. A lucrat ca zilier la Fabrica de Zahăr dar n-a mai reuşit să-şi găsească de muncă. În fiecare zi vine cu caserolele să-şi primească porţia. „Sunt mulţumit de mâncarea gătită aici şi mă bucur pentru fiecare masă”, spune el.
 „Pot primi mâncare de la cantină şi pensionarii, însă condiţia este ca aceştia să aibă pensia mai mică de 200 de lei”, mai spune directorul cantinei.

Weekend pentru nunţi şi botezuri

Sediul în care funcţionează acum cantina de ajutor social este realizat după normele europene, având amenajată o sală de mese în care beneficiarii pot mânca. În weekenduri, sala poate fi închiriată şi de restul giurgiuvenilor care vor să organizeze o nuntă, un botez sau orice alt eveniment. Consiliul Local a stabilit un cost de 4 euro de persoană, pentru fiecare eveniment de acest gen. „Este o sursă de venit dar din păcate, doar două nunţi şi două botezuri s-au organizat de oi ani, de când s-a inaugurat acest nou sediu”, precizează Alexandrina Chichifoi.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite