Branşarea pe cont propriu pentru căldură mai ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Giurgiu suportă 50% din valoarea montării instalaţiilor în cazul giurgiuvenilor fără posibilităţi financiare. Până acum, 14 familii au beneficiat de ajutorul bănesc de la autorităţile judeţene. În Giurgiu, 97 de scări din cele 904 existente au trecut la sistemul de încălzire pe orizontală.

Hotărârea privind acordarea unui sprijin financiar giurgiuvenilor nevoiaşi pentru montarea instalaţiilor interioare de încălzire prin distribuţie pe orizontală a fost supusă aprobării în şedinţa din 5 mai 2011. Practic, Consiliul Judeţean (CJ) Giurgiu suportă 50% din valoarea totală a lucrărilor de execuţie, dar nu mai mult de 500 de lei pentru fiecare familie.

„Plata sprijinului financiar acordat de consiliul judeţean se va face în contul executantului lucrării în numele şi pe seama beneficiarului ajutorului financiar. Când vorbim despre plata a 50% din valoarea lucrării, ne referim de la intrarea în scara blocului respectiv până la inclusiv interiorul apartamentului beneficiarului, în valoare fiind inclusă şi plata gigacalorimetrului”, a spus Daniela Burcea, director Direcţia Patrimoniu în cadrul CJ Giurgiu.

Primii 14 norocoşi

Până acum, 14 giurgiuveni au obţinut finanţarea de 50% din investiţia realizată pe cont propriu. Sprijinul de la CJ nu este însă accesibil oricui. Una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul este ca venitul unui membru de familie să fie mai mic decât salariul minim pe economie (670 de lei), fie ca în familie să fie un membru care are handicap de gradul I. Mai pot primi bani familiile în care toţi membrii sunt pensionari.
Georgeta Bică aste administrator la mai multe asociaţii de proprietari din cartierul Tineretului. A depus până acum patruzeci de dosare pentru cei interesaţi de acest sprijin şi solicitările vin în continuare.

“Oamenii îşi fac deja dosarele şi cei cărora li s-a aprobat deja sunt foarte bcuroşi. În situaţia aceasta critic din punct de vedere economic, orice sumă, cât de mică ar fi, este binevenită. Costurile lucrărilor de execuţie diferă în funcţie de numărul solicitanţilor, dar în medie, lucrările pe casa scării se ridică undeva la 400-500 de lei, iar pentru cele din apartamentul fiecăruia undeva la 800 lei”, a spus Georgeta Bică.

Avantajele sistemului

Motivul pentru care giurgiuvenii apelează la acest tip de distribuire a energiei termice este posibilitatea unei contorizări individuale care reduce cu aproximativ 40% costul facturii în perioada de iarnă. Totodată se evită sistarea agentului termic pentru toată scara de bloc în condiţiile în care există rău-platnici.

Sprijin de la Primărie

Şi municipalitatea SSacordă sprijin celor care vor să treacă la sistemul de distribuire a energiei termice “pe orizontală”. Astfel, un specialist din cadrul instituţiei, realizează gratuit proiectul necesar pentru obţinerea autorizaţiilor. Pentru a profita de „oferta” primăriei, trebuie depusă o cerere din care să reiasă că majoritatea locatarilor unei scări de bloc sunt de acord pentru instalarea acestei reţele. Mâna de ajutor dată de autorităţile locale îi scuteşte astfel pe giurgiuveni de plata a 800 de lei atât cât costă în mod normal realizarea unui astfel de proiect.

Unde te adresezi

Cererile se depun la sediul Consiliului Judeţean, camera 5 parter. Odată depuse, documentele sunt verificate de o comisie de specialitate şi apoi introduse în următoarea şedinţă a consilierilor locali pentru aprobare şi acordarea sprijinului financiar.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite