Blocul –ruşine din centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea din str. Petre Ghelmez, a rămas neterminată de la Revoluţie
Clădirea din str. Petre Ghelmez, a rămas neterminată de la Revoluţie

Proprietarii apartamentelor fără geamuri au cumpărat spaţiul, dar nu au bani să finiseze. locul 115 din strada Petre Ghelmez atrage privirea prin aspectul său înspăimântător, dar şi câteva apartamente aparent finalizate.


Construcţia blocului situat în centrul oraşului, în spatele Direcţiei de Finanţe, a început la sfârşitul anilor ‘80. Apartamentele erau destinate muncitorilor, dar odată cu căderea regimului comunist, lucrările au fost întrerupte.
Asta deşi oamenii apucaseră să cumpere apartamentele din blocul 115. Ani de zile, niciun proprietar nu a reuşit să-şi amenajeze spaţiul de locuit. Doar pe unele paliere mai este câte un spaţiu protejat de geamuri termopan şi de carămizi, însă proprietarii s-au făcut nevăzuţi.

Firme la parter, pustiu la etaje

Clădirea părăsită a devenit locul de odihnă al câinilor fără stăpân, iar când sunt spectacole pe strada Ghelmez, imobilul pare tocmai potrivit pentru tinerii care se urcă pe terasele neacoperite, ca să vadă mai bine show-ul.
În urmă cu câţiva ani, parterul şi mezaninul au fost cumpărate de un director al unei firme din Giurgiu, Dumitru Oprea. El spune că a încercat să-i convingă pe toţi proprietarii să-şi pună la punct locuinţele. Oamenii susţin însă că nu-şi permit să suporte atât cheltuielile pentru investiţii în apartamente, cât şi pentru racordările la utilităţi.
„Am luat legătura cu proprietarii, le-am spus că trebuie să contribuie fiecare la utilităţi. Eu am făcut racordul general de la subsol şi până sus. Este canalizare, apă curentă, energie. Oamenii nu se înţeleg nici la stabilirea părţilor comune şi spun că nici nu au bani pentru lucrările acestea”, precizează Dumitru Oprea.

Oprea a reuşit în circa doi ani să reabiliteze o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi din clădire. A compartimentat spaţiile, le-a modernizat şi le-a vândut. Acum, în blocul de pe strada Petre Ghelmez îşi desfăşoară activitatea mai multe firme, instituţii şi chiar partide politice.
Reprezentanţii firmelor din blocul 115 susţin că şi ei îi caută pe proprietarii apartamentelor pentru a-i convinge să termine lucrările la clădire. Îi caută şi pentru a rezolva problema ţevilor de apă fisurate, din cauza cărora apar infiltraţii în tavan. Sunt nevoiţi totuşi să acopere singuri daunele, pentru că nimeni nu este de găsit.
În acelaşi timp, reprezentanţii Primăriei municipiului Giurgiu spun că nu pot interveni în niciun fel în acest caz, fiind vorba despre proprietăţi private.

Stelica Nichita, 79 de ani

„E aşa de pe vremea lui Ceauşescu. Clădirea asta ne face de ruşine, e şi aici, în centru. Trebuie neapărat să facă cineva ceva”,

Stelica Nichita,
79 de ani

„Este îngrozitoare. Nu cred că în interior sunt doar câini, ci cred că se petrec şi alte lucruri suspecte”,

Alexandru Zamfir,
22 de ani





Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite