Biserica cu o ghiulea în perete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giurgiuvenii cunosc puterea binefăcătoare a acestei biserici, în timp ce turiştii  o cunosc ca pe un loc care trebuie vizitat.

Biserica schitului Sfântul Nicolae a fost la origine geamie mahomedană, transformată în anul 1830 în biserică închinată Sfântului Nicolae, în cinstea ţarului Rusiei, Nicolae l, a cărui armată eliberase cetatea Giurgiului de sub ocupaţia otomnă.
Legată de istoria oraşului, biserica a intrat în conştiinţa oamenilor pentru puterea ei de a ajuta la nevoile vieţii. “Pentru orice supărare, mergi la <Sfântul Nicolae>îmi spunea mama”, îşi aminteşte doamna Dorina, fostă educatoare, care, de vreo şapte ani, de când a ieşit la pensie, are grijă de biserică şi îi ţine uşile deschise în toate zilele săptămânii.


Ciuruită de ghiulele
Bătăliile care s-au dat pentru cetatea Giurgiului au lăsat urme pe zidurile bisericii. Pereţii exteriori poartă cicatricele proiectilelor care au bombardat-o în timpul luptelor care s-au dat la Giurgiu,în timpul războiului de independenţă din 1877, dar şi în cel de al doilea război mondial. Printre acestea se află şi o ghiulea înfiptă pe jumătate, mărturie a primejdiilor cărora biserica le-a supravieţuit. “Turiştii străini vin special să vadă ghiuleau din peretele bisericii noastre”, spune doamna Dorina, care este şi un bun ghid pentru vizitatori. Un alt element care datează din istorie este vechiul clopot al bisericii confecţionat din ţevi de tun, în prezent dezafectat şi expus lângă zidul clădirii.

Icoane rare
Biserica Sfântul Nicolae a fost restaurată după cel de al doilea război mondial, când a fost grav avariată. În pronaos ea adăposteşte o icoană rară cunoscută sub denumirea de “Isus cu spinii”. “Această icoană este unul dintre cele cinci exemplare care există în întreaga ţară, printre care, unul se află la Bucureşti, la Biserica Sf. Elefterie, şi este o reproducere a chipului Mântuitorului, cum a rămas imprimat pe marama Sfintei Veronica. Este unica icoană cu efect de hologramă, în care ochii lui Isus se închid şi se deschid”, a explicat doamna Dorina. Printre valorile rare ale bisericii se mai află şi două icoane împărăteşti, de patrimoniu, pictate pe lemn, care provin de la domnitorul Constantin Brâncoveanu şi care au fost dăruite schitului <Sfântul Nicolae> de Episcopia Giurgiului.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite