Bătrâni, săraci şi înglobaţi în datorii: Pensionarii giurgiuveni trăiesc din împrumuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două luni cu solicitări scăzute, reprezentanţii Casei Judeţene de Ajutor Reciproc pentru Pensionari Giurgiu spun că în luna martie, valoarea împrumuturilor acordate va depăşi cel mai probabil 1.200.000 de lei. Oamenii se împrumută ca să-şi achite facturile la întreţinere sau ca să-şi plătească muncile agricole de primăvară.

După o iarnă în care pensionarii giurgiuveni au avut grija încălzirii locuinţelor şi medicamentelor din fiecare lună, acum oamenii încep să ia din nou cu asalt Casa Judeţeană de Ajutor Reciproc pentru Pensionari(CARP). Lunile ianuarie şi februarie au reprezentat o perioadă scăzută ca număr de solicitări pentru împrumuturi, dar acum reprezentanţii CARP spun că pensionarii se vor îngrămădi să se îndatoreze din nou, ca să scape de alte dări. Numai în primele zece zile ale acestei luni, au fost acordate 250 de împrumuturi a căror valoare ajunge până la 500.000 de lei. „În ianuarie şi februarie, împrumuturile au fost scăzute. Sunt două luni aproape moarte pentru noi şi asta pentru că oamenii eraui deja împrumutaţi de la sfârşitul anului trecut. În două luni, am dat împrumuturi de aproximativ 180.000 de lei, situaţia fiind asemănătoare cu anul trecut în aceeaşi perioadă, iar acum, în martie solicitările se vor dubla”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Emil Căinaru, preşedintele CARP Giurgiu.

Datorii plătite din împrumuturi

Acesta a completat spunând că se aşteaptă ca în această lună împrumuturile date pensionarilor giurgiuveni să depăşească 1.200.000 de lei.
Cei din oraş care se împrumută în această lună, o fac pentru a-şi plăti facturile la întreţinere de teamă să nu devină restanţieri şi să fie deconectaţi de la agentul termic, unii pentru intervenţii chirurgicale şi alţii ca să-şi ajute nepoţii cu achitarea taxelor şa facultate.
Pe de altă parte, sunt cei din mediul rural care vin la CARP să se îndatoreze pentru a-şi cumpăra seminţe şi alte materiale necesare muncilor agricole sau ca să-şi cumpere medicamente. Constanţa Şerban are o pensie de 400 de lei şi spune că după numai câteva luni a venit să solicite un nou împrumut de 1.000 de lei.

Popriri din pensie pentru datornici

„Am nevoie de bani ca să îmi cumpăr lemne, să fac lucrări de primăvară, să ar pământul, să-l semăn, să cumpăr grâu şi porumb de sămânţă. Toată iarna n-am reuşit şi iau acum. Am pensia prea mică şi mi-e greu să-i dau înapoi, dar nu am ce face”. Recuperarea banilor de la pensionarii care întârzie, până la un an, cu achitarea ratelor este înlesnită de popriri, în curs fiind deja 43 de reţineri din pensii, datornici la CJARP fiind acum 280 de pensionari giurgiuveni. Chiar şi aşa, cu grija ratelor, oamenii continuă să se împrumute pentru că nu au altă soluţie de a supravieţui.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite