Bătaie de joc: Colegiul Naţional “Ion Maiorescu” mai are de stat în “dormitor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din lipsă de bani, lucrările de consolidare trenează iar elevii celui mai bun liceu din judeţ continuă să înveţe în fostul cămin. Recent, prestigioasa instituţie de învăţământ a primit doar un sfert din banii pe care i-a solicitat pentru a-şi plăti o parte din datoria faţă de firma de construcţii “Consig”.

Clădire de patrimoniu, dotată cu săli de clasă luminoase şi spaţioase, cu dimensiuni în medie de aproximativ 40 mp, sediul Colegiului “Ion Maiorescu” a fost evacuat în urmă cu cinci ani, pentru a lăsa loc lucrărilor de consolidare şi modernizare. De atunci liceenii de la “Maiorescu” învaţă înghesuiţi ca “sardelele”, mai mulţi de 30, într-o clasă, în sălile fostului internat, proiectate pentru a găzdui cel mult opt elevi, cu suprafaţe de  aproximativ 12 mp.

 “Emblema Oraşului” a ajuns o ruină

Directorul Ion Baiarac, fost elev la liceului, promoţia “centenaristă”, care a absolvit în anul 1969, când se împlineau 100 de ani de la ianaugurarea clădirii, spune că starea în care a ajuns imobilul după cinci ani, de când a fost evacuat, este jalnică. “Era cândva, <emblema oraşului>, iar acum, din cauza lipsei de bani, lucrările trenează şi clădirea s-a trasformat într-o ruină”, spune directorul Baiarac.

Un tur al imobilului îi confirmă spusele. La fosta intrare a elevilor se ajunge prin noroiul până la glezne, care a înlocuit asfaltul de altă dată al curţii. “Aici, în curte, era un arţar secular, iar coşurile de baschet, astăzi strâmbe şi ruginite, erau mereu folosite, ca şi terenul de handbal şi cel de tenis, care nu mai există, din cauza şantierului”, spune directorul Baiarac. In interior, scara păstrează, încă, aspectul monumental, cu treptele în bună stare şi cu o frumoasă balustradă din fier forjat. “În holul de la intrare, spaţios şi elegant, se desfăşurau evenimentele artistice ale şcolii”, îşi aminteşte fostul licean de la “Maiorescu”.

Inspectoratul Şcolar Giurgiu e liniştit

În timp ce prezintă clasele spaţioase în care a avut privilegiul să înveţe şi el, directorul Colegiului Naţional “Ion Maiorescu” explică cât de improprii şi periculoase sunt spaţiile de clasă în care sunt obligaţi liceeni de astăzi ai instituţiei să înveţe: ”Elevii şi profesorii noştri fac lecţiile în dormitoarele fostului internat. În unele clase nu e loc nici de catedră,  iar unii elevi, din primul rând,  aproape că dau cu nasul de perete, aşa sunt de înghesuiţi”, spune directorul.  În fostul internat, care a fost proiectat doar pentru 360 de elevi, se înghesuie, acum,  716 liceeni şi clădirea, veche şi ea de vreo 50 de ani, se caltină, dacă se sare pe holurile ei.

Faţă de această stare de lucruri, cei de la Inspectoratul Şcolar Giurgiu sunt liniştiţi. Relativ la suma de 100 de mii de lei, alocată Colegiului Naţional “Ion Maiorescu”, prin H.G. nr. 1033 din 13 octombrie 2010,  purtătorul de cuvânt al inspectoratului a declarat: “În documentele noastre, suma care a fost solicitată de Colegiul <Maiorescu> este de 420 de mii de lei. Sperăm ca până la sfârşitul anului să vină şi restul banilor!”

Directorul spune că până în prezent a plătit doar 616 lei firmei Consig, care efectuează lucrările de şantie, la care se vor adăuga cei 100 de mii de lei recent alocaţi. El estimează un total de 6 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor şi se întreabă în ce viitor se va termina şantierul de la “Maiorescu” cu o asemenea finanţare.

 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite