Bani pentru „Prima împădurire”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hectare de teren agricol ar putea deveni păduri cu bani de la stat
Hectare de teren agricol ar putea deveni păduri cu bani de la stat

Din acest an, giurgiuvenii pot beneficia de fonduri pentru prima împădurire a terenurilor. Potrivit informaţiilor furnizate de Marian Oţetaru, director al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Giurgiu, la nivel naţional vor fi disponibile 176 de milioane de euro pentru prima împădurire a terenurilor agricole.

Fondurile sunt alocate în totalitate din bani publici şi vor fi disponibile în patru sesiuni pentru depunerea proiectelor aferente Măsurii 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole”.

În cadrul fiecărei sesiuni se pot aloca câte 44 de milioane de euro, iar banii se vor aloca sub forma de plăţi directe, calculate pe an şi pe hectar, în funcţie de forma de relief.

„Pentru câmpie, cum este cazul judeţului nostru,agricultorul poate primi 1.330 de euro”, declara Marian Oţetaru.

Locuitorii din zonele de deal vor primi 1.162 de euro pe hectar, iar la munte 1.092 de euro.

„În cadrul finanţărilor sunt prevăzute fonduri pentru eroziunea solurilor, îmbunătăţirea  capacităţii de retenţie a apei, producerea de biomasă şi creşterea biodiversităţii.

De asemenea, fondurile nu pot fi utilizate pentru pajiştile permanente neafectate de procese de degradare a solului şi nici pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere de pomi de Crăciun şi pentru producerea de energie regenerabilă”.

Suprafaţa minimă pentru care se pot acorda aceste sume este de 0,5 ha, iar terenurile care vor fi împădurite trebuie să fi fost declarate la APIA în urmă cu doi ani, iar pentru terenul respectiv să fi fost respectate, în toată această perioadă, Bunele Condiţii Agricole de Mediu.

Cererile de finanţare pentru proiectele de împădurire se primesc începând cu data de 1 martie, prima sesiune de depunere încheindu-se pe data de 30 martie.

A doua sesiune va începe pe 2 mai şi se va încheia pe 31 mai, a treia sesiune are loc în perioada 16 august – 14 septembrie iar ultima se va derula în perioada 15 noiembrie – 14 decembrie.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite