Atelierele de depanat, din nou la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică a readus în actualitate micile atelierele de reparaţii. Oamenii preferă să scoată din buzunar câteva zeci de lei pentru repararea produselor vechi şi avariate, decât să dea sute de lei pentru cumpărarea unui frigider sau un televizor nou.

Puţine ateliere de reparaţii au rămas în Giurgiu în ziua de astăzi şi chiar dacă părea că vremea acestora se va stinge, criza le-a readus în actualitate. Oamenii se gândesc de două ori înainte de a-şi cumpăra un televizor nou, aşa că varianta reparării celui vechi este tot mai des luată în consideraţie.
Electroniştii vechi în meserie spun că solicitările din partea giurgiuvenilor au început să crească în ultima perioadă.
„Electronica este o meserie care implică o răbdare fantastică, multă muncă, atenţie deosebită, pricepere şi seriozitate. Tinerii din ziua de azi nu mai sunt interesaţi să muncească, ei vor să obţină bani mai uşor, eu am învăţat de la 12 ani să repar televizoare şi  o fac cu aceiaşi pasiune şi astăzi” a spus pentru “Adevărul de Seară” Florian Ionescu, electronist.  
Recunoaşte că în ultima vreme solicitările din partea clienţilor au crescut. În prezent are la reparat, în atelier, 50 de televizoare, dar spune că media pe lună esre de 15.
“Chiar dacă pare bizar, cei mai mulţi clienţi de-ai mei sunt tineri. Am şi clienţi mai în vârstă, care sunt fideli. Cei mai mulţi aduc la reparat televizoare, maşini de spălat şi aparatură electrocasnică” a mai mai spus electronistul.
Preţurile practicate de atelierele de profil pentru reparaţii n-ajung nici la jumătatea costului unui produs nou, iar clienţii preferă să dea câteva zeci de lei ca să repare televizorul vechi decât să plătească 400 de lei sau chiar mai mult pentru unul nou. În Giurgiu, reparaţia unui televizor variază între 20 şi 80 de lei, în funcţie de defecţiunea descoperită de electronist, dar în cazul în care mai este nevoie şi de schimbarea unor component preţul poate depăşi chiar şi 100 de lei.

Produsele vechi, mult mai durabile

Mai mult, giurgiuvenii continuă să fie nostalgici când vine vorba de produsele vechi aşa că renunţă cu greu la ele. Specialiştii în domeniu susţin această idee spunând că produsele fabricate în urmă cu douăzeci de ani sunt mult mai superioare celor apărute în ultima vreme.
„ Televizoarele de prin anii ’90 sunt mult mai bune decât ce e acum pe piaţă. Atunci erau firme cu tradiţie care produceau, astăzi acestea s-au reprofilat pe plasme şi LCD-uri, iar televizoarele sunt fabricate de chizeni, calitatea fiind foarte proastă. Cele apărute după Revoluţie rezistă şi astăzi pe când cele care au apărut acum se strică după un an sau doi de garanţie”, spune Nicolae Epure, un alt electronist.   

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite