„Arta” creşterii porumbeilor, are numeroşi adepţi şi în Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor date statistice în judeţ există aproximativ 200 de columbofili înscrişi în patru cluburi sportive. Alte câteva sute se mulţumesc doar cu creşterea simpaticelor păsări. Oamenii fac schimb de exemplare, cumpără sau vând şi sunt la curent cu orice noutate din domeniu.

Florin Gealatu (44 de ani) este unul dintre giurgiuvenii pentru care columbofilia nu mai reprezintă de mult timp un secret. Pasiunea pentru porumbei a bărbatului datează din anul 1975, atunci când a primit cadou patru porumbei din partea unui unchi.

La 36 de ani distanţă, giurgiuveanul are grijă de aproximativ 200 de porumbei voiajori, pentru care a amenajat în curtea casei trei voliere. Florin Gealatu spune că până acum a participat la sute de concursuri atât în ţară cât şi în Turcia, Grecia, Polonia sau Ucraina, şi că această pasiune îl costă anual mii de lei. „Pentru ei îmi rup din timpul alocat familiei. Din fericire sunt un norocos pentru că atât soţia cât şi fiicele m-au înţeles. Pasiunea aceasta mă costă pe puţin 300 de lei pe lună. În perioadele de concurs, cheltuielile ajung şi la 1.000 de lei. Pe lângă mâncare sunt necesare şi vaccinări sau diferite accesorii pentru concurs” spune Florin care are de gând ca în acest an să mai renunţe la o parte dintre zburătoare.

Pasiune costisitoare
Dacă în unele oraşe din ţară columbofilia de tip sportiv s-a dezvoltat foarte mult, în Giurgiu lucrurile au rămas la nivelul anilor ’90. Pasionaţii au rămas în mare parte aceiaşi, foarte puţine „feţe noi” făcându-şi apariţia. Motivele se învârt în jurul banilor, a lipsei de timp dar şi a proastei informări. Florin Gealatu, membru al clubului „Select 96 Giurgiu” spune că a dispărut şi interesul. „Mulţi dintre cei care suntem înscrişi în club suntem dispuşi să îi ajutăm pe începători. Nu numai cu sfaturi, ci şi cu porumbei pe care i-am oferi gratis. Din păcate anii au trecut iar noi am rămas cam tot aceeaşi” afirmă Florin Gealatu.

Datorită faptului că este un hobby costisitor, crescătorii care se respectă îşi amortizează o parte din cheltuieli prin vânzarea unor porumbei. În Giurgiu însă, „tranzacţiile pe bani” sunt mai rare, preferându-se schimbul de exemplare. Cunoscătorii spun că în oraş un porumbel voiajor se vinde cu aproximativ 100 de euro, sub media pe ţară unde preţul unui exemplar poate ajunge şi la 300 de euro. Florin Gealatu susţine însă că la nivel mondial pentru unele exemplare se ajunge să se plătească bani grei. „În Occident se plătesc zeci de mii de euro pentru un porumbel voiajor. Un crescător străin a reuşit să vândă unul şi cu 120.000 de euro. În Giurgiu, dacă reuşeşti să vinzi un porumbel cu 100 de euro, eşti mare” afirmă bărbatul.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite