Arben Minga, legendarul fotbalist albanez care i-a cucerit pe giurgiuveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poreclit de iubitorii sportului "Marele Ben", Minga, unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti din istoria Albaniei, a jucat şi la Giurgiu. Spre finalul carierei, atacantul şi-a încercat norocul şi în România, una dintre cele trei formaţii din ţară la care a evoluat fiind Acvila Giurgiu

Deşi în 2011 s-au împlinit patru ani de la dispariţia fulgerătoare a lui Arben Minga, unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului albanez, acesta continuă să reprezinte un model pentru generaţiile de tineri din ţara sa natală.

Nu există microbist albanez care să nu vorbească la superlativ despre Arben Minga. Cunoscut pentru statura impresionantă şi şutul devastator, Minga a fost produsul clubului KS Tirana (cunoscut în perioada comunistă sub numele de 17 Nentori) fiind deturnat în ultima clipă de la rivala Partizani.

După 15 ani petrecuţi în fotbalul albanez, Minga a decis să îşi încerce norocul şi în România devenind unul dintre primii „stranieri” din Divizia A. Deşi trebuia să ajungă la Dinamo, alături de Sulejman Demollari, până la urmă atacantul avea să semneze cu FC Braşov.

Şi-a adus familia în România
„Minga a venit la Braşov în 1991 prin filiera Dinamo împreună cu alţi doi conaţionali, portarul Ilir Bozhiqi şi Agim Canaj” susţine Adrian Ene, antrenor secund la Astra II Giurgiu şi fost portar al formaţiei braşovene în perioada 1991-1996.

Conform acestuia, dintre cei trei albanezi, Minga s-a adaptat cel mai greu la rigorile fotbalului românesc. „Un băiat foarte serios, familist. Venise împreună cu soţia şi cu soacra. A învăţat mai greu limba română şi nu s-a integrat prea bine în echipă. Cu toate acestea se vedea că este fotbalist. Era peste media a ceea ce exista pe-atunci în Divizia A” povesteşte Adrian Ene.

Antrenat la Giurgiu de Dudu Georgescu
După un an la Braşov şi unul la Brăila, „marele Ben” ajungea la Giurgiu (în 1993) „la pachet” cu Dudu Georgescu, care i-a fost antrenor.

„Dudu Georgescu a fost cel care l-a convins să vină la Giurgiu. Chiar dacă avea 34 de ani era serios şi se antrena exemplar. Fără fiţe sau alte prostii. Să ştiţi de la mine că fotbaliştii mari sunt şi modeşti” susţine Vasile Mustaţă, fost antrenor secund la formaţia Acvila Giurgiu.

Preşedintele de atunci al Acvilei Giurgiu, Tudorel Popazu, povesteşte un moment amuzant care l-a avut în prim-plan pe albanez..

„Era un băiat popular. Ţin minte că mai mulţi jucători, printre care şi el, jucau remi sau cărţi între două antrenamente. La un moment dat, un şoarece s-a căţărat pe nişte ţevi şi a început să facă zgomot, distrăgându-l pe Minga. Acesta s-a ridicat în picioare, şi a început să se ţină după şoarece, şi să îl ia la rost: «Domnule, hei domnule, ce caţeri acolo? Ce caţeri?»”.

Valoarea şi omenia fotbalistului albanez este confirmată şi de primarul Lucian Iliescu, om de afaceri în momentul în care Minga a venit la Giurgiu. „A fost un băiat extraordinar, şi un fotbalist foarte bun. Aducea ca stil cu Rodion Cămătaru. L-am vizitat şi în Albania, a vrut să îi botez unul dintre băieţi” susţine Iliescu.

Albanezii veneau liberi de contract
Ştefan Kokoneshi, impresarul machidon care i-a adus în România pe Duro şi Ceno (1998) explică motivele pentru care albanezii erau la mare căutare în fotbalul românesc la începutul anilor ’90.

„După căderea comunismului, românii au început să aducă fotbalişti albanezi pe care nu plăteau niciun ban. Veneau liberi de contract şi semnau pe salarii mai bune decât în Albania. Fotbalul albanez avea o generaţie foarte bună, iar românii, mai ales cei de la Dinamo, îi cunoscuseră în meciul cu 17 Nentori” susţine Kokoneshi.

După sezonul petrecut la Giurgiu, Minga s-a retras în Albania acolo unde a mai evoluat doi ani, de această dată pe postul de fundaş. După ce a renunţat la cariera de fotbalist a lucrat la aeroportul din Tirana ca şef la Brigada Anticrimă. A emigrat împreună cu familia în Canada, fiind răpus în 2007 de un cancer pancreatic. Nu împlinise încă 48 de ani.

17 fotbalişti albanezi, printre care şi Arben Minga, au evoluat în ultimele două decenii în România


PROFIL
Arben Minga
(n. 16 mar. 1959 – d. 31 ian. 2007)
Atacant
- 1976-1991, 1994-1996 KF (17 Nentori) Tirana, 1991-1992 FC Braşov, 1992-1993 Dacia Unirea Brăila, 1993-1994 Acvila Giurgiu
- Şase titluri de campion al Albaniei, patru cupe ale Albaniei, o Supercupă a Albaniei (toate cu KF/17 Nentori Tirana)
- Finalist al Cupei Balcanice (1983) cu 17 Nentori
- Finalist al Cupei României (1993) cu Dacia Unirea Brăila
- Golgheter al campionatului albanez (1985)
- Meciuri/Goluri în naţionala Albaniei 28/2
- Meciuri/goluri în Divizia A: 42/4


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite