Aproape 150 de pompieri, poliţişti de frontieră şi jandarmi giurgiuveni vor rămâne pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Febra disponibilizărilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) care a cuprins în ultima perioadă întreaga ţară, continuă şi la Giurgiu.În această lună, la nivelul judeţului, aproximativ 150 de angajaţi ai instituţiilor aparţinând MAI urmează să îşi piardă locul de muncă.

Pentru a rămâne în funcţii, o parte dintre pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu şi poliţiştii de frontieră de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Giurgiu vor susţine examene de evaluare a competenţelor. Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Giurgiu s-a mişcat mai repede, în urma examinării de la începutul lunii fiind puşi la dispoziţie 24 de angajaţi.

Evaluare filmată la ISU

Primii care vor intra în concurs vor fi cei 74 de pompieri ale căror posturi au fost desfiinţate. Dintre aceştia numai 44 vor rămâne în sistem, restul de 30 urmând să fie puşi la dispoziţie şi, după trei luni, daţi afară în cazul în care nu se vor mai elibera posturi. Evaluările urmază să aibă loc astăzi şi mâine, după un program stabilit de şefii ISU. Numărul total al angajaţilor din cadrul ISU Giurgiu este de 450.
„Evaluarea va fi făcută numai pe intervenţie, fiind implicaţi colegi de la Detaşamentele de Pompieri Giurgiu şi Mihai Bravu dar şi de la Gărzile de Intervenţie din Găujani, Ghimpaţi şi Roata de Jos. Totul va fi filmat” a declarat pentru „Adevărul” lt. Gabriela Olexiuc, purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu.
Pompierii vor fi examinaţi de o comisie formată din şefii direcţi şi cei de servicii. „Am înţeles că vom extrage un bilet şi va trebui să răspundem la întrebări. Bineînţeles că îmi este teamă pentru că vor pleca aproape jumătate dintre noi. Ferească Dumnezeu să pic testul pentru că nu ştiu ce voi face” a declarat unul dintre pompierii care urmează să fie examinaţi mâine.

Poliţiştii de frontieră dau test grilă

„Am luat deja legătura cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Locurilor de Muncă şi vom căuta variante pentru cei care vor pica testul. Mulţi dintre ei în viaţa civilă au avut joburi diferite. Nu cred că va fi o problemă ca să se angajeze într-un alt domeniu” a mai spus Gabriela Olexiuc.
Nici la IJPF Giurgiu nu este linişte. În urma reorganizării făcute de MAI, numărul posturilor care urmează să se desfiinţeze este de 122. Dintre acestea, 95 erau ocupate.
Examenul care va decide cine va rămâne în IJPF Giurgiu şi cine va pleca va avea loc la sfârşitul lunii iulie. Acesta va consta într-un test grilă, astfel că la ieşirea din sală fiecare poliţist îşi va şti punctajul.
„Este un concurs de departajare la care vor participa numai angajaţii de la birourile şi compartimentele în care s-au desfiinţat posturi. Vor fi puşi la dispoziţie 95 de poliţişti, cu rezultatele cele mai slabe” a declarat şeful IJPF Giurgiu, comisar şef Marian Ţărăscu. Acesta a comparat situaţia din sistem cu un război în care deşi există pierderi viaţa merge înainte.
Marian Ţărăscu susţine că cei care vor pleca din IJPF nu vor rămâne pe drumuri ci se vor găsi soluţii. „În aceste momente, menirea mea este să le găsesc locuri de muncă, vreau să îi ajut pe toţi. Lucrez cu oameni de 22 de ani şi îmi pare rău că s-a ajuns în situaţia asta. I-am strâns pe toţi şi le-am explicat cum stau lucrurile pentru că aici suntem ca într-o familie” a mai spus acesta.

Pompierii şi poliţiştii de frontieră care vor pica examenele se vor alătura celor 24 de jandarmi care au fost declaraţi deja respinşi urmând să fie puşi la dispoziţie. Timp de trei luni vor primi salariul normal, după acest termen fiind daţi afară. Dacă în cele trei luni unul sau mai multe posturi din sistem se vor elibera, angajaţii aflaţi la dispoziţie se pot înscrie la concurs.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite