Antonio Matache - "Neamţul" talentat de la Astra II Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Toni” – cum îl alintă prietenii şi colegii – s-a născut în Germania, acolo unde părinţii săi se stabiliseră încă din 1992. I-ar fi plăcut să înceapă fotbalul în orăşelul Wittenberg, însă nu a apucat să înveţe nici măcar limba pentru că familia Matache a revenit în ţară.

„Tatăl meu a suferit un accident grav acolo şi a trebuit să ne întoarcem. Sper să vizitez cândva Germania. Am dublă cetăţenie, şi nu am de gând să renunţ la vreuna” afirmă giurgiuveanul.

Nu mai reţine când a început să bată mingea pe maidan. Ştie doar că strada şi praful l-au călit, iar faptul că a copilărit aproape de stadionul „Olimpia” l-a ţinut tot timpul aproape de „sportul rege”.

În mod paradoxal, Matache a fost legitimat de-abia la 13 ani, până atunci jucând fotbal doar la nivel şcolar. „În clasa a III-a, domnul profesor Mihai Zimnicaru de la «Mihai Eminescu» m-a inclus în echipa şcolii. Am devenit campioni la minifotbal de trei ori” se mândreşte Toni care susţine că a făcut pasul către fotbalul adevărat datorită profesorului Adonis Puiu. „Îl vedeam des pe la meciuri, nu ştiam cine este. Într-o zi mi-a propus să vin la CSS. Am acceptat pe loc şi am devenit mijlocaş” subliniază tânărul care spune că îi va rămâne recunoscător toată viaţa antrenorului giurgiuvean.

Lacrimi la debut
A trebuit să tragă din greu la fiecare antrenament, poate şi pentru a uita de problemele din jur. „Fotbalul înseamnă totul pentru mine, nu ştiu ce aş fi făcut fără el, nu ştiu pe unde aş fi fost. Părinţii mei s-au despărţit şi mi-a fost foarte greu să accept lucrul ăsta” mai spune Toni.

În anul 2009, deşi evolua în echipa de juniori B a Dunării Giurgiu, a început să fie chemat la antrenamentele echipei mari. Pe 9 octombrie a fost anunţat că face parte din lotul extins pentru meciul cu Tricolorul Breaza. O zi mai târziu avea să debuteze în Liga a II-a. „Prin minutul 65 am fost chemat de la încălzire. Nu mi-a venit să cred. Am intrat în teren şi am jucat plângând. A fost cel mai frumos moment din viaţa mea” spune Toni care habar n-avea că la cei 16 ani şi 118 zile devenise cel mai tânăr jucător din istoria Dunării Giurgiu care evoluase în Liga a II-a. În acel sezon avea să mai bifeze încă patru meciuri în cel de-al doilea eşalon, plecând alături de echipă în Antalya, într-un stagiu de pregătire.

Schimbarea antrenorului şi colaborarea cu Astra Ploieşti au oprit anul trecut ascensiunea tânărului. Acesta spune că nu şi-a pierdut speranţa şi că este convins că prin muncă va reintra din nou în circuitul echipei mari, lucru confirmat şi de actualul antrenor de la „juniori”, Dorian Gârlea. 2011 a început bine pentru giurgiuvean, fiind chemat împreună cu alţi cinci colegi de generaţie să evolueze în două partide amicale alături de echipa mare a Astrei II Giurgiu.

Profil:
NĂSCUT: 14 iunie 1993, Wittenberg (Germania)
STUDII: Elev în clasa a X-a la Grupul Şcolar Administrativ „Ion Barbu”, Giurgiu
FAMILIE: Are o soră mai mare, Magdalena (22 de ani)

CE-I PLACE: Persoană sociabilă, Toni spune că îi face plăcere să fie înconjurat de prieteni şi nu refuză niciodată o ieşire în oraş alături de ei la un suc sau la un biliard. Tânărului fotbalist este atras de calculatoare, adoră să joace FIFA, este activ pe siteul de socializare Facebook, iar când era mic îi colecţiona „maşinuţe”.
CE NU-I PLACE: Adolescentul giurgiuvean afirmă că cel mai mult îi displac promisiunile deşarte şi discuţiile despre persoane care nu sunt de faţă. „Chiar dacă nu îmi face plăcere să mă trezesc de dimineaţă, o fac pentru că nu am încotro. De asemenea, de fiecare dată evit să mă apuc de ceva care nu îmi place” afirmă el.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
1. Ce preferinţe ai în materie de fotbal?
Îmi place foarte mult FC Barcelona, este o echipă care practică un fotbal total. Nu te plictiseşti niciodată privindu-i. În materie de fotbalişti, îl admir pe Leo Messi. Este cel mai bun din lume la ora asta.
2. Care este nivelul fotbalului juvenil giurgiuvean?
Fără să fiu modest, cred că sunt foarte multe talente. Ar trebui să primim mai mult sprijin din partea clubului şi să ni se ofere mai multe şanse pentru a intra în circuitul echipei mari pentru a putem demonstra ce putem.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite