Ana Maria Biţică îi învaţă pe giurgiuveni tradiţiile vlăscene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Biţica, o muzeografă indrăgostită de tadiţia vlăsceană
Ana Maria Biţica, o muzeografă indrăgostită de tadiţia vlăsceană

Muzeografa de la secţia de etnografie a Muzeului Judeţean îşi doreşte ca elevii să vină mai des şi să stea mai mult în vizitele pe care le fac cu şcoala.

Bună cunoscătoare a tradiţiilor populare din zona Câmpiei Române, Ana Maria Biţică are darul povestirii, astfel încât, la orice întrebare legată de tradiţiile folclorice din zona Giurgiu, răspunde printr-o mică prelegere  care captivează curiozitatea interloctorului.

  Informaţiile pe care ştie să le ofere cu talent sunt apreciate de elevi, ori de câte ori aceştia vin în vizită la secţia de etnografie a Muzeului Judeţean, găzduită la parterul sediului Consiliului Judeţean.

Din păcate, ceea ce se poate vedea acum, în sala de expoziţie, este doar o mică parte din colecţia etnografică, care, după ce, în anul 2005, s-a mutat din  frumosul conac brâncovenesc din satul Floreşti-Stoeneşti, la Giurgiu, din cauza lipsei de spaţiu, este păstrată, în cea mai mare parte, în depozit.

Oamenii înţeleg tot mai puţin tradiţiile

Din întrebările pe care copiii i le pun când vin în vizită, muzeografa a observat că cei mici sunt tot mai departe de tradiţiile populare.

“Pe lângă faptul că cea ce văd la muzeu nu mai există în realitate, de câteva decenii, nici înţelesul tradiţional al denumirilor obiectelor nu le mai este cunoscut”, a remarcat Ana Maria.

Ea a dat de exemplu cuvintele “meliţă” şi “cânepă”, despre care copiii ştiau că denumesc o pasăre şi un drog.

Pe de altă parte, pentru a-i susţine pe meşterii populari să producă în continuare obiecte tradiţionale, Ana Maria Biţică, împreună cu ceilalţi colegi de la Secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean “Teohari Antonescu” din Giurgiu, organizează, în fiecare an, de Rusalii, un târg tradiţional de produse meşteşugăreşti.

“La fiecare ediţie, dintre cele trei pe care le-am organizat, până în prezent, am editat pliante informative , despre diferite obiceiuri, precum Căluşul, Moşii de vară, Rusaliile etc. Şi am fost uimiţi când unii dintre vizitatori au refuzat să primească aceste pliante, deşi erau gratuite, pe motiv că n-au ce face cu ele!”, a spus muzeografa.

Speranţa întocmirii unu muzeu virtual

Ana Maria Biţică îşi doreşte ca tot patrimoniul etnografic muzeal de la Giurgiu să poată fi prezentat publicului.

Şi, pentru că, “nu există speranţe pentru o clădire dedicată acestui scop”, muzeografa îşi doreşte să ajungă să vadă acest muzeu în spaţiul virtual.

“Încercăm să demaram proiectul muzeului virtual o dată cu începerea noului an, 2011”, spune pasionata etnografă.

“Cred că printr-un astfel de muzeu, vom reuşi să păstrăm tradiţia, ca pe un peisaj cultural, în care să ne regăsim identitatea, de la care pornind, să construim modernitatea zilei de astăzi”, apreciază Ana Maria Biţică.

Întrebări şi răspunsuri

În ce fel mai puteţi să le transmiteţi copiilor cunoştinţe despre folclor?

Câţiva ani, cât am fost profesor suplinitor  de educaţie plastică, la Colegiul Naţional “Ion Maiorescu”, le-am spus copiilor multe lucruri legate de creaţia noastră populară. Şi, de asemenea, le ţin prelegeri pe aceste teme, în acţiunile organizate de Biblioteca Judeţeană “I. A. Bassarabescu”.

Ce ecou au aceste eforturi?
I-am văzut atenţi, au pus mereu întrebări, şi, ca un exemplu, de receptivitate, este bucuria lor de a sărbători şi pe Sfântul Valentin, dar şi Dragobetele nostru.

Ce îi place

Ana Maria Biţică spune că iubeşte viaţa, în care recunoaşte creaţia divină. De asemenea, apreciază comunicarea, ca pe ceva “extrem de important”. Şi apreciază comunitatea ca pe o “sursă de putere, de ajutor şi de înţelegere”.

Ce nu-i place

Nu accept răutatea fără motiv. “Când nu înţelegi un lucru, Dmnezeu ţi-l dă de mai multe ori, până înveţi acea lecţie. Dar faţă de răutatea gratuită eu am rămas mereu corijentă”, glumeşte Ana Maria Biţică.

Profil

Născută
13 martie 1955, Giurgiu

Studii
Absolventă a Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative, secţia Ţesături.

Profesia
Muzeograf, Secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean “Teohari Antonescu” .

Familie
Căsătorită de 33 de ani cu Gheorghe Biţică, au două fiice, Irina, economist  şi Cristina, medic stomatolog.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite