Amintiri cu Ştefan Sameş din perioada în care acesta a jucat şi antrenat la Giurgiu. „A intrat în teren şi ne-a zis: «Pe Dudu Georgescu mi-l lăsaţi mie»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Sameş, fostul fundaş de fier al Stelei din anii ’70 decedat în urmă cu puţin timp din cauza unei boli incurabile rămâne în memoria suporterilor şi oamenilor de fotbal din Giurgiu. Puţini sunt cei care ştiu că acesta a trecut şi prin curtea unei formaţii giurgiuvene

Se întâmpla în sezonul 1987/1988 iar cea care beneficia de aportul unuia dintre cei mai importanţi fotbalişti români din toate timpurile era echipa Utilaje Grele echipă patronată de ICMUG Giurgiu, formaţie promovată în vara lui 1987 în Divizia C.

Ştefan Sameş a ajuns la malul Dunării datorită relaţiei bune pe care clubul giurgiuvean o avea cu Rapid Bucureşti.

„Am reuşit să vorbesc şi cu Ştefan Sameş iar acesta şi-a dat acordul să vină la noi. Nu a făcut-o de unul singur ci însoţit de doi fotbalişti foarte buni” povesteşte preşedintele de atunci al formaţiei Utilaje Grele, Tudor Popazu.

„Am fost foarte mulţumiţi de el. Profesionist până în măduva oaselor, corect, fără aere de vedetă. A fost primul antrenor cu care am plecat la drum în Divizia C” adaugă acesta.

Selecţie corectă
Marinel Vasile, unul dintre foştii elevi ai lui Ştefan Sameş la Giurgiu îl descrie ca pe un profesionist desăvârşit. „Echipa era făcută pe bune, jucau cei mai în formă fotbalişti. Nici măcar el nu intra titular ci doar în ultimul sfert de oră. Chiar şi la vârsta aceea avea o detentă impresionantă” povesteşte giurgiuveanul.

Acesta susţine că Sameş i-a influenţat decisiv cariera, aşezându-l în teren pe un post pe care nu mai jucase niciodată. „După perioada de pregătire mi-a spus că voi juca fundaş central. Am crezut că glumeşte pentru că aveam 1,74 metri şi 68 de kilograme. Mi-a spus că o să mă descurc şi aşa a fost” susţine Marinel Vasile.

Campionii sunt campioni şi în Divizia C
Fostul fotbalist povesteşte cu dexteritate un episod întâmplat la Urziceni în 1987, acolo unde antrenor-jucător era Dudu Georgescu.

„A fost un meci de care pe care. Unirea avea echipă mai bună, au terminat pe locul doi în acel sezon. Deşi de obicei intra pe final de meci, nea Fane a ţinut neapărat să fie titular. Vă daţi seama se întâlnea un stelist cu un dinamovist. Ne-a spus doar atât, referindu-se la Dudu Georgescu: pe ăsta mi-l lăsaţi mie. Şi i l-am lăsat. Ne uitam fascinaţi la ei” spune Marinel Vasile care subliniază că atacantul cu aproape 250 de goluri în prima ligă din România nu a putut trece de Sameş cât timp acesta a fost pe teren.

„Nu a mişcat deloc Dudu în front. De-abia după ce nea Fane a ieşit de pe teren, în minutul 75, a reuşit şi el o bară. Oricum ne-au bătut atunci cu 1-0 dar ne-am răzbunat în retur” mai spune Marinel Vasile.

Şase ani mai târziu Dudu Georgescu avea să devină antrenor al Acvilei Giurgiu, urmaşa formaţiei Utilaje Grele.

Narcis Coman, portarul de legendă al fotbalului giurgiuvean s-a declarat şocat de moartea fostului său coleg de la Steaua şi de la echipa naţională.

„Nu îmi vine să cred că nu mai este. Fiecare se duce cu steaua lui în frunte. A fost un om extraordinat, la locul lui, un model pentru toţi. A dus o viaţă exemplară. Nu a fost nici beţiv, nici afemeiat şi nici fumător” afirmă Narcis Coman cel care spune că ultima dată s-a întâlnit cu Sameş anul trecut la un amical de juniori. „Nu am ştiut că suferă de ceva, nu mi-a spus şi nici în cercul nostru de prieteni nu auzisem. L-am văzut ultima dată anul trecut.  Îmi zicea Comănică sau Narcisică” susţine fostul portar.

Echipa tip a formaţiei Utilaje Grele în sezonul 1987/1988:
Fulga (L. Boteanu) – I. Răbâncă, I. Popescu, M. Vasile, Ghe. Nicolae – C-tin Spiridon, M. Neacşu, Vârban – Zonea, C. Ursu, Dan Corin. Antrenor: Ştefan SAMEŞ

„Deşi eram o echipă nou-promovată în Divizia C am reuşit să ne clasăm pe locul al patrulea. Dincolo de faptul că s-au făcut câteva achiţii, meritul principal îi aparţine lui Ştefan Sameş pentru că a venit şi imprimat la Giurgiu o doză importantă de profesionalism” – Marinel Vasile, fost jucător la Utilaje Grele

Cine a fost Ştefan Sameş
Ştefan Sameş s-a născut în comuna ilfoveană Dobroeşti pe 14 octombrie 1951. A început fotbalul la juniorii formaţiei Steaua Bucureşti. Împrumutat doi ani la Universitatea Craiova (1971-1973), fundaşul central a revenit în 1973 la clubul din bulevardul Ghencea acolo unde a făcut istorie. A evoluat timp de zece sezoane la Steaua (274 meciuri/20 goluri) câştigând două titluri şi două Cupe ale României.

A mai jucat la: Farul Constanţa, Rapid Bucureşti, Rova Roşiori de Vede, Utilaje Grele Giurgiu şi Siretul Paşcani. După încheierea carierei de fotbalist, acesta s-a dedicat exclusiv antrenoratului, ocupându-se în special de sectorul juvenil.

Ştefan Sameş a fost şi unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti care au îmbrăcat tricoul echipei naţionale, bifând sub tricolor 49 de meciuri şi 3 goluri. După retragerea forţată de la echipa naţională, locul lăsat liber de acesta în defensivă a fost ocupat de giurgiuveanul Gino Iorgulescu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite