Am ajuns să mergem în farmaciile din Bulgaria pentru medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele pentru bolnavii de tiroidă nu se găsesc în farmaciile giurgiuvene
Medicamentele pentru bolnavii de tiroidă nu se găsesc în farmaciile giurgiuvene

De luni de zile, e criză în farmaciile giurgiuvene. Lipseşte Euthyrox, un medicament vital bolnavilor de tiroidă – celor care suferă de insuficienţă tiroidiană şi, în special, celor care au fost operaţi de tiroidă.

La nivelul judeţului, conform unor statistici paţiale, câteva mii de giurgiuveni suferă de afecţiuni ale glandei tiroide.

Norocul giurgiuvenilor îl constituie farmaciile de peste Dunăre, unde se găsesc aceste medicamente, şi unde preţurile sunt aproape la jumătate faţă de ceea ce se plătea în ţară.

Cristina M. (35 de ani), unul dintre bolnavii dependenţi de medicamentele sus-menţionate, ne declara că, după zile de căutări prin farmaciile din Giurgiu şi chiar prin cele din Capitală, o farmacistă i-a recomandat să facă o încercare la vecinii de peste Dunăre.

„Am pornit într-o dimineaţă, am ajuns la Ruse, şi am intrat în prima farmacie care mi-a ieşit în cale. Am întrebat de medicamentul pe care îl folosesc, L-Thyroxine, iar farmacista m-a servit imediat. Ceea ce m-a surprins, acolo, a fost în primul rând preţul. Dacă la noi o cutie costa peste 12 lei, acolo m-au costat două cutii atâta. Nici eu nu ştiu ce să cred”, mai spunea Cristina M.

Lipsa medicamentelor poate duce la decesul pacientului

Lăsaţi fără medicament, timp de o lună, aceşti oameni pot muri. De câteva săptămâni, criza s-a acutizat şi a dispărut şi înlocuitorul Euthyrox-ului, L-thyroxin. Bolnavii asiguraţi au dreptul la aceste medicamente gratuit, dar produsele nu se găsesc nici la vânzare liberă (fără compensare).

Specialiştii spun că efectele lipsei tratamentului sunt teribile: încep cu disconfort, cauzat de senzaţia de „nod în gât”, urmează depresia, ajungându-se, în cazurile de lipsă îndelungată a tratamentului la comă şi chiar moartea pacientului.

Preşedintele Farmaciştilor din Judeţul Giurgiu, Elena Păun, confirmă absenţa medicamentelor pentru bolnavii de tiroidă şi susţine că deocamdată distribuitorii evită să importe acest tip de pastile.

„De cel puţin două luni nu se mai găsesc în farmacii. Vin pacienţii şi ne spun că nici măcar în Bucureşti nu reuşesc să le găsească. Sunt foarte importante pentru acest tip de afecţiuni pentru că lipsa lor îi poate provoca bolnavului efecte secundare. Medicamentele nu sunt scumpe, nu ştim exact motivul pentru care firmele evită să le importe” a declarat Elena Păun.

Cine se joacă cu sănătatea oamenilor?

Undeva, pe linia producător-importator-distribuitor-farmacii, cineva se joacă cu sănătatea oamenilor, pentru profit, iar autorităţile nu se sinchisesc sau nu acţionează aşa cum se impune într-o asemenea situaţie.

Conform Ministerului Sănătăţii „În cazuri cu totul speciale, Ministerul, prin Direcţia Farmaceutică, intervine şi importă direct medicamentul respectiv. În acest caz, Ministerul a fost sesizat în privinţa unei crize temporare, determinată de un zvon din piaţă cum că s-ar sista producerea medicamentului, ceea ce a făcut ca mulţi să îşi facă stocuri. S-au purtat discuţii cu importatorii şi aceştia au afirmat că au adus medicamentele şi că există pe piaţă”.

Faptul că importatorii afirmă că au adus medicamentul în ţară este suficient ca Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului să se culce pe o ureche şi să nu ancheteze ce se întâmplă pe lanţul precizat mai sus, câtă vreme este clar că medicamentele nu sunt în farmacii.

CIFRĂ:
1 milion de români suferă de insuficienţă tiroidiană.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite