Alertă! Bolnavii, fără tratament la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a mai plătit datoriile către farmaciile din judeţ de 208 zile. Reprezentanţii farmaciilor din Giurgiu spun că vor ajunge la la mila furnizorilor, datoriile către furnizorii de medicamente punând în pericol stocurile de compensate.

Unele dintre farmaciile din municipiul Giurgiu au lipit pe geamurile de la intrare afişe-avertisment prin care atrag atenţia cu privire la numărul de zile de când Casa de Asigurări de Sănătate nu a mai făcut plata pentru medicamentele compensate.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Giurgiu, dr. Elena Păun, a decalrat pentru „Adevărul de Seară” că, la iarnă, farmaciile ar putea rămâne la mila furnizorilor. Dacă aceştia din urmă, din diferite motive, nu vor mai accepta să dea medicamente „cu împrumut”, giurgiuvenii ar putea rămâne fără tratamente. Vor fi nevoiţi să le caute în alte oraşe sau să apeleze la medicina tradiţională.
„Deocamdată, nu există un stoc de medicamente pentru iarnă. În mod normal, noi ne aprovizionăm pentru trei luni calendaristice. De mai bine de un an, din cauza problemelor financiare ne aprovizionăm doar pentru o singură lună”, spune Elena Păun.

Datorii de miliarde

Farmacia pe care o administrează Păun a acumulat datorii de 800.000 de lei către furnizori doar pentru medicamente compensate. În municipiul Giurgiu sunt 24 de farmacii şi, potrivit Elenei Păun, toate au restanţe de câteva miliarde lei vechi.
Referitor la stocurile de medicamente compensate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Giurgiu susţine că salvarea farmaciilor a venit chiar din partea celor cărora le datoreaza sume considerabile. „Am reuşit să găsim înţelegere din partea furnizorilor de medicamente, însă până la urmă putem spune că ne aflăm la mila lor. Am avut noroc şi pentru că acum două săptămâni ne-au fost plătite restanţele din ianuarie şi februarie 2010”, precizează Păun.


„În termen de plată”

Pe de altă parte, directorul CJAS Giurgiu, Florentina Popescu, susţine că instituţia pe care o conduce nu este în întârziere cu plăţile pentru medicamentele compesate.
„În ultima perioadă, am reuşit să facem plata pentru ianuarie şi februarie şi parţial pentru martie. Data scandentă lui martie este începutul lui octombrie, deci sumele sunt în termen de plată”, afirmă Popescu.
Directorul CJAS mai spune că, în medie, Casa are de achitat 25 de miliarde lunar către farmaciile din Giurgiu pentru medicamentele compensate.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite