Aglomeraţie în vamă din cauza rovinietei electronice
0
TIR-urile staţionează minute în şir în plus la Vamă din cauza noilor proceduri, dar pe de altă parte amenzile au scăzut drastic odată cu noul sistem.Introducerea rovinietei electronice are şi părţile sale bune, respectiv o monitorizare atentă a şoferilor, dar sunt şi aspecte mai puţin plăcute pentru casieri şi conducătorii auto.
De aproape două săptămâni, dimineaţa şi seara se produce aglomeraţie în Vamă pe sensul de intrare în ţară, din cauza minutelor suplimentare în care şoferii autotrenurilor aşteaptă ca toate datele din noua rovinietă să fie verificate. Cozile se întind pe sute de metri, fiind formate chiar şi din 50 de TIR-uri.
Angajaţii Agenţiei de Control şi Încasare (ACI) Giurgiu recunosc că apar întârzieri, dar susţin că nu depăşesc câteva minute. Problemele apar atât fiindcă angajaţii nu s-au acomodat cu noul sistem legat de rovinieta electronică, cât şi din cauză unii şoferi nici n-au auzit de aceasta.
„Este un timp de câteva minute pe care transportatorii îl pierd în plus, dar asta până se acomodează cu noul sistem. Staţionarea se face şi din cauza şoferilor, care abia acum află despre noua rovinietă. Li se explică de ce nu mai este cea veche în funcţiune”, spune pentru „Adevărul de Seară” şeful Compartimentului Cântare al ACI Giurgiu, Petre Stoica.
Cu frica-n sân
Pe de altă parte, de când a fost introdusă rovinieta electronică şi au fost montate camere de supraveghere la Călugăreni, şoferii au devenit tot mai conştiincioşi.
Amenzile date celor care nu şi-au achizitonat rovinieta au scăzut cu 80% de la 1 octombrie, spun reprezentanţii Agenţiei de Control şi Încasare (ACI) Giurgiu. „În general, şoferii de TIR-uri oricum cumpărau roviniete, este vorba despre firme, nu îşi permiteau să păcălească, dar de două săptămâni, amenzile pentru maşinile mici au scăzut cu aproape 80% în cazul rovinietei. Da, probabil că şi din cauza camerei de filmat!”, mai spune Petre Stoica.
Sistemul video de supraveghere înregistrează toate numerele maşinilor care tranzitează Drumul Naţional 5, Giurgiu-Bucureşti. În momentul achiziţionării rovinietei electronice, numărul de înmatriculare al autoturismului se înregistrează automat în baza de date a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).
Şoferii care nu au vechea rovinietă în geam şi sunt surprinşi de camera video sunt căutaţi în baza de date. Dacă au noua rovinietă au scăpat de amendă, dar dacă nu, riscă să plătească contravaloarea a patru roviniete anuale, în cazul autotrenurilor, şi circa 350 de lei în ceea ce priveşte maşinile mici, mai spun reprezentanţii ACI Giurgiu.
Introdusă la 1 octombrie
Rovinieta electronică a fost introdusă în România pe 1 octombrie, aceasta putând fi achiziţionată de la Oficiile Poştale, din unele benzinării şi de la agenţiile CNADNR. Reprezentanţii ACI Giurgiu mai spun că pentru viitor se pregăteşte posibilitatea achiziţionării rovinietei on-line.
