Adriana Gheorghişor - Cântă operă pe scenele din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giurgiuveanca a fost prima pe lista candidaţilor admişi la Conservatorul „Luigi Cherubini” din Florenţa, Italia, în 2008, şi are deja primul rol feminin într-un spectacol de operă.

Adriana s-a îndrăgostit de muzică la vârsta de şase ani, când s-a înscris în Ansamblul Folcloric „Mugurel de Vlaşca” condus de preotul Mihail Balaban şi soţia acestuia, Ecaterina Balaban. Cei doi aveau să-i prezică tinerei un viitor de succes aşa că au îndrumat-o spre o carieră artistică.
Pasiunea pentru muzica clasică a apărut la trei ani mai târziu, când a auzit, întâmplător, o arie la televizor. Din acel moment a început să asculte foarte multă muzică clasică şi încerca să-şi imite interpreţii favoriţi.

Drumul spre Italia

Părinţii mei şi-au dat seama de calităţile vocale şi m-au dus imediat la Şcoala Populară de Arte. Acolo am studiat timp de cinci ani cu profesoara Iuliana Cordie căreia îi port o adâncă recunoştinţă pentru grija cu care m-a ajutat să mă dezvolt pe acest drum dar şi pentru susţinerea pe care mi-a dat-o. Păstrăm şi acum legătura pentru că m-a făcut să cred în visul meu”, povesteşte Adriana.
Primul pas important către o carieră în acest domeniu a fost admiterea la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti.

“Liceul mi s-a potrivit ca o mănuşă. M-am acomodat repede şi mi-am făcut mulţi prieteni acolo. Am început cu teatrul iar după doi ani am optat pentru canto. Am intrat cu cea mai mare medie atât la teatru cât şi la canto”, mai spune giurgiuveanca.

Participările la concursuri şi recitaluri, pregătirea la un alt nivel mult mai ridicat au făcut-o să-şi dorească mai mult.
Şi-a dorit să plece în Italia să studieze  şi şi-a încercat norocul la Conservatorul de Muzică „Luigi Cherubini” din Firenze, Italia.

„Ei aveau în plus şcoala şi educaţia pentru operă. «Luigi Cherubini» este unul dintre cele mai bune conservatoare din Italia. Este echivalent cu Universitatea de Muzică de la noi”, spune Adriana.
Giurgiuveanca a impresionat italienii încă de la admitere fiind prima pe lista celor admişi, media sa fiind cea mai mare. După trei ani de studiu, acum se pregăteşte să-şi susţină lucrarea de licenţă.

„Voi susţine un concert în care o să prezint atât muzică de operă cât şi muzică de cameră şi muzică sacră”, povesteşte tânăra.

Primul rol

De-a lungul anilor, Adriana a susţinut numeroase concerte printre care se numără şi participarea la Festivalul "George Enescu, Casa Memoriala "George Enescu", Muzeul "Dante Alighieri"(casa lui DANTE Alighieri), Institutul "Santissima Annunziata", Italia, iar anul acesta a debutat în primul său spectacol de operă, Gianni Schicchi"de G.Puccini, în rolul Laurettei, după o probă susţinută în prealabil, la teatrul "Garibaldi"din Figline di Valdarno, Italia într-o producţie a conservatorului condusă de maestrul Paolo Ponziano Ciardi.
A lucrat cu nume importante ale genului şi este mândră de colabărările sale cu Leonardo de Lisi, Paolo Ponziano Ciardi, Francesco Torrigiani, Andrea Severi, Bruno Rigacci.

“Visul meu este acelaşi dintotdeauna: să ajung la un nivel de pregătire care să satisfacă cerinţele celor mai importante teatre de operă din lume. Să cânt pe marile scene şi să mă gândesc cu mândrie că eu m-am născut aici, că sunt romancă şi am reuşit să îmi îndeplinesc un vis,visul meu, al părinţilor, profesorilor şi tuturor care au crezut în mine, să arăt adevărata faţă a României. Sunt mulţi români care fac lucruri minunate în toată lumea şi ar fi bine dacă ne-am axa mai mult pe imaginea pozitivă a României!”, crede tânăra artistă.


ce-i place
Adriana mărturiseşte că pasiunile ei sunt legate de muzică. „Sunt pasionată de folclor, am activat 12 ani în Ansamblul de Dansuri Populare «Mugurel de Vlaşca”, îmi place să călătoresc, să citesc şi la fel de mult îmi place şi teatrul”, spune tânăra.

ce nu-i place
Giurgiuveanca spune că nu este deloc încântată de faptul că se amplifică conflictele între români şi italieni. „Sunt nişte conflicte false. Nu sunt românii cei care fac probleme, sunt foarte mulţi străini în Italia”, crede Adriana. Giurgiuveanca detestă ciocolata albă cu stafide şi alune şi regretă că nu poate dărui mai mult.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt soliştii de operă preferaţi?

O să încep cu Leontina Văduva, apoi îmi place Anna Netvebko, Virginia Zeani, iar dintre bărbaţi, cel mai mult îmi place Rolando Villazon.

Care sunt planurile pe care vrei să le urmeză după ce termini cu licenţa?

De anul acesta vreau să particip la cât mai multe audiţii pentru că am pregătirea necesară să fac acest lucru. Vârsta mea este propice performanţei. Tinerii sunt căutaţi şi apreciaţi în Italia. În ţară nu vreau să mă întorc pentru că momentan nu sunt oportunităţi de lucru, dar pe viitor aş fi bucuroasă să fac asta. Îmi place Metropolitan Opera din New York, visez să ajung acolo.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite