Adriana Creţu, psihoterapeutul copiilor cu deficienţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Creţu ajută copiii cu dizabilităţi
Adriana Creţu ajută copiii cu dizabilităţi

Giurgiuveanca se implică activ în ajutorarea copiilor cu dizabilităţi şi deficienţe psihice. Ea crede că inteligenţa şi afectivitatea sunt motorul oricărei personalităţi.

Modestă dar extrem de optimistă, aşa poate fi caracterizat omul Adriana Creţu, căruia „mănuşa” de psihoterapeut îi vine ca turnată. Şi-a dorit încă de mică să ajute oamenii şi a simtit, spune ea, că poate face ceva care într-adevăr să le schimbe viaţa în bine. A vrut să devină medic însă pentru că nu a reuşit acest lucru din motive obictive, a ales psihologia.
„Încă din liceu aveam o predilecţie pentru psihologie. Aveam o gaşcă de prietene cu care discutam mult despre problemele adolescenţei, prima iubire, relaţiile cu părinţii şi alte subiecte pe care nu le puteai discuta oricum şi cu oricine. Cred că le-am fost de ajutor. Păstrez şi acum legătura cu ele şi mă bucur”, povesteşte psihoterapeutul.
După terminarea liceului a mers la Braşov pentru a da examen la Facultatea de Psihologie. „Am picat atunci şi am fost foarte dezamăgită. O perioadă renunţasem la idee. Îmi dorisem prea mult”, spune Adriana.
Drumul a dus-o însă către aceeaşi profesie, soţul ei fiind cel care a încurajat-o să-şi îndeplinească visul. În 2001 intra la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Titu Maiorescu iar în 2005 îşi obţinea diploma de psiholog. Oraşul mic nu i-a oferit posibilităţi de angajare în domeniu dar a continut să lupte pentru visul ei. În 2008 îşi obţine primul atestat de liberă practică în „Psihologia muncii şi transporturilor”.
„Eram foarte fericită. Atunci am trăit prima emoţie puternică din cariera mea. Aş fi arătat tuturor atestatul. Am simţit că-mi pot atinge visul”, mărturiseşte Adriana.
Nu vroia să-i dezamăgească pe cei care-i treceau pragul cabinetului şi a continuat să se specializeze. A primit atestatul de liberă practică pe siguranţă naţională şi ulterior a absolvit cursurile Masterului în Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală.
Psihoterapeutul Adriana Creţu crede că de mare ajutor i-au fost orele de dezvoltare persoanală pe care le recomandă tuturor.

Le dă speranţe părinţilor şi copiilor

 „Ca şi psihoterapeut eram obligată să le fac însă mărturisesc faptul că m-au ajutat foarte mult să mă echilibrez. Cred că fiecare ar putea face câteva ore de dezvoltare personală”.
De aproape doi ani de zile, Adriana a început colaborarea cu Şcoala Specială din Giurgiu, dedicată copiilor cu deficienţe psihice şi fizice. Primul an, spune ea, a fost cel mai greu pentru că a întâlnit unele dintre cele mai severe deficienţe iar pentru a asta a fost nevoie să facă mai mult acţivităţi terapeutice decât didactice.
 „Am căutat ONG-uri şi fundaţii care să-i ajute, să facă donaţii diverse pentru ei. Chiar şi pe ei i-am implicat în activităţi artistice şi am reuşit să le captez atenţia cu lucruri frumoase. Sper să pot face mai multe pentru ei, au nevoie de tot ajutorul nostru, al celor din jur”, povesteşte Adriana Creţu.

Profil
Adriana Creţu
5 decembrie 1975, Giurgiu
Master Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală, Universitatea Titu Maiorescu Bucureşti
Căsătorită, două fete (Liana Andreea şi Bianca-Marina)

Ce-i place
„Îmi place energia degajată de viaţa. Îmi plac întâlnirile cu prietenii şi cred că socializarea este cheia în viaţa unui om. Iubesc muntele şi îmi plac zâmbetele copiilor”, spune Adriana Creţu.

Nu-i place
„Nu-mi place să mă uit la televizor la emisiuni politice sau jurnale de ştiri. Cred că presa s-a cam murdărit. Nu-mi plac oamenii cu mai multe feţe”, explică giurgiuveanca.


Care este principiul după care te ghidezi?

Învingătorul ia totul. În generală am luat premiul I până în calasa a VIII-a. Mi-am dorit întotdeauna să fiu cea mai bună şi pot spune că sunt o luptătoare.

Ce este cel mai important într-o familie?

Comunicarea, cu siguranţă. Mă străduiesc să păstrez un echilibru în familie şi să le explic celor două fetiţe pe care le am că inteligenţa şi afectivitatea fac totul în ceea ce priveşte personalitatea unui om, dar trebuie să fie în echilibru. Comunicarea face tot şi asta le spun şi copiilor mei. Dacă ştiu să comunice atunci vor învăţa să fie nişte oameni responsabili care-şi vor asuma şi calităţile şi defectele.

 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite