Adio grătare în faţa blocului! Amenzi drastice pentru cei ce nu respectă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gata cu micul care sfârâie între blocuri şi cu râurile transformate în chiuvete de către cei ieşiţi la iarbă verde. De marţi, micul va putea sfârâi doar în zone speciale, dotate de primării.

Camera Deputaţilor a aprobat ieri, în lipsa opoziţiei, un proiect de lege care interzice organizarea de picnicuri în alte zone decât cele special amenajate, şi dotate cu facilităţi şi utilităţi în acest sens.

Adoptat cu 155 de voturi pentru şi 10 abţineri, proiectul de lege prevede şi amenzile pentru nerespectarea legii, de la 100 la 5000 de lei.

Proiectul prevede că activitatea de picnic este „orice activitate de recreere desfăşurată în zone de afluenţă publică, consacrate, pe domeniul public sau privat, al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, de una sau mai multe persoane, şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente precum şi, după caz, aprinderea sau nu a focului”.

Potrivit textului, vor fi special amenajate pentru picnic, pe domeniul public sau privat, zone care vor fi dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru această activitate şi în care aprinderea focului este permisă.

Aceste zone vor fi indicate în parcuri şi în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităţilor.

Conform aceleiaşi legi, persoanele care vor merge la picnic nu vor avea voie să spele obiectele folosite la această activitate în apele din vecinătatea zonei special amenajate, nu vor avea voie să hrănească animalele sălbatice, să distrugă plantele, să posteze semne sau mesaje.

Aceştia vor trenui să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, să arunce deşeurile doar în locuri special amenjate. Şi focul pentru grătar va trebui să fie aprins tot în locuri special amenajate.

Conform actului normativ, administratorul zonei de picnic este obligat să asigure amenajarea arealului prin intervenţii minime asupra mediului natural.

Mai mult, autoritatea publică este obligată să prevadă în bugetul propriu sumele necesare asigurării şi funcţionării zonelor de picnic şi să includă clauze aferente salubrizării zonelor în care se desfăşoară activitatea în contractul cu operatorul local.

Totodată, zona de picnic va trebui să fie dotată cu pubele şi toalete ecologice.

La acest moment, pe raza municipiului nu există spaţii special amenajate pentru picnic, şi nici măcar zone aprobate pentru picnic.

Singurul loc în care giurgiuvenii se mai adună pentru un grătar este Pădurea Bălănoaia, dar şi aceea va fi "interzisă" dacă Primăria nu va lua măsuri pentru amenajarea acestor spaţii de picnic, cu toate utilităţile şi facilităţile cerute de lege.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite