A început goana după rechizite şi uniforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începerea anului şcolar scoate din buzunarele giurgiuvenilor o mică avere. Orice puşti care face pasul de la grădiniţă la şcoală îşi doreşte să-şi uimească noii colegi cu rechizite personalizate. Nici cei care se apropie de gimnaziu nu se lasă mai prejos şi le cer părinţilor tot ceea ce este „nou” pe piaţă.

Puştii din ziua de azi nu se mulţumesc cu orice fel de rechizite. Profesorii şi directorii şcolilor sau liceelor contribuie şi ei la opţiunile părinţilor.
Desenele animate şi filmele pentru copii le-a aprins imaginaţia patronilor magazinelor de specialitate care profită de pe urma popularităţii unor seriale precum „Hannah Montana”, „Luptătorii Bakugan” sau „Ben 10” ca să facă bani.
Papetăriile, librăriile şi magazinele pentru tineret sun pline de articole care mai de care mai colorate şi mai adaptate la cerinţele publicului tânăr.

Uniforme noi an de an

„Pentru anul ăsta am rugat-o pe mami să îmi cumpere doar două lucruri deosebite: penar cu «Magicienii din Waverly Place» şi stilou «Hannah Montana». De ce am preferinţele astea? Pentru că noi toţi cei din clasă vrem să fim la modă” susţine Ana-Maria Cârjaliu, elevă care a trecut în clasa a III-a.
Mama copilei, Daniela, susţine că începerea fiecărui an şcolar înseamnă cheltuieli destul de mari pentru familie. „Ne costă câteva sute de lei începerea şcolii. Trebuie uniformă nouă, pantofi noi, caiete, ghiozdan iar puţin mai târziu şi culegeri. Nu avem foarte mulţi bani dar fiicei noastre nu i-a lipsit niciodată nimic” afirmă Daniela Cârjaliu.
Aceasta susţine că fiica sa este o iubitoare a desenelor animate şi că încearcă să îi satisfacă de fiecare dată pretenţiile. „Sunt destul de scumpe toate. Un penar spre exemplu, din acela de care-şi doreşte, trece de 20 de lei. Şi caietele sunt scumpe deoarece sunt speciale. În fiecare an i-am luat uniformă şi ghiozdan. Uniformă pentru că celelalte i-au rămas mici, iar ghiozdan pentru că cel de anul trecut este măzgălit şi rupt” mai spune Daniela.

Manualele alternative, spaima adolescenţilor

Cu cât elevii sunt mai mari, cu atât cresc şi cheltuielile părinţilor. Dacă unele licee au impus uniformele, iar banii se duc pe aceastea în special în clasa a XI-a, manualele alternative „înghit” cele mai multe resurse.
„Cel mai mult costă manualele. Avem destule materii şi trebuie să cumpărăm manual pentru fiecare. Părinţii mei au pus bani deoparte încă din iunie ca să nu fie probleme” susţine George, elev în clasa a XI-a la Colegiul „Ion Maiorescu” Giurgiu.

De unde îţi „echipezi” copilul pentru şcoală

Fie că este vorba de magazine dedicate, supermarketuri sau librării, giurgiuvenii au început să testeze piaţa pentru a reduce cât mai mult din cheltuieli. Majoritatea „ţintesc” cele mai bune oferte şi cumpără rechizitele şi uniformele din locuri diferite. Părinţii în pas cu tehnologia apelează inclusiv la internet pentru lucrurile care li se potrivesc copiilor lor.
La capitolul „papetărie”, magazinul AMM este printre cele mai solicitate de giurgiuveni dar nici supermarketurile nu sunt ocolite în aceste zile. Acestea îi „momesc” pe giurgiuveni cu tot felul de oferte şi reduceri. Pentru manualele şcolare şi ghiozdane, „Libris 2002” este alegerea giurgiuvenilor în timp ce uniformele se găsesc în magazinele din zona Pieţei Centrale.

Preţuri la uniforme şi rechizite: uniformă pentru băieţi (ciclul primar) – 50 de lei, uniformă pentru fete (ciclul primar) – 25 de lei, caiete – preţurile pornesc de la 1 leu şi pot ajunge până la 7 lei, penar – 15 lei, acuarele – 5 lei, carioci – 10 lei, ascuţitoare, radieră – 1 leu.

12 septembrie este data la care începe anul scolar 2011/2012

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite