ANALIZĂ Echipa de baschet CSS Giurgiu în anul 2011. Promovarea şi contactul cu prima divizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu trei zile înainte de începerea returului Diviziei A la baschet masculin, giurgiu.adevarul.ro propune cititorilor săi, prin intermediul a trei articole, o analiză a echipei CSS Giurgiu pornind de la promovarea pe prima scenă a baschetului masculin românesc.

Echipa de la malul Dunării a încheiat fabulos sezonul 2010/2011 după trei încecări eşuate de promovare în prima divizie şi un proiect început în urmă cu două decenii de profesoara Smaranda Iliescu.

Pe 5 iunie 2011, CSS Giurgiu reuşea o promovare istorică în Divizia A, clasându-se pe locul secund în cadrul turneului final disputat în Capitală la care au mai participat Dinamo Bucureşti, BC Timba Timişoara şi CSU Galaţi.

Campioni la... juniori
Precedentele performanţe ale trupei de la malul Dunării erau reprezentate de trei calificări la turneele semifinale sau finale pentru promovarea în prima Divizie dar şi o serie de rezultate remarcabile obţinute la nivel de copii şi juniori.

În anul 1992 CSS Giurgiu devenea vicecampioană naţională la juniori, pentru ca în anul 1997 să obţină titlul la nivel de minibaschet. Acestor rezultate remarcabile li s-a adăugat şi o medalie de bronz cucerită în anul 1999 la campionatul naţional de juniori III.

Omogenitate şi ambiţie
Cel mai important factor al promovării a fost, fără îndoială, omogenitatea şi relaţiile de joc dintre baschetbalişti. Nucleul de bază a fost reprezentat de Alin Guţă, Bicu, Vătculescu, Nicolae, D. Bivolaru, Gîscă şi Marinescu, cei şapte evoluând şi antrenându-se mult timp împreună. Acestora li s-a adăugat o serie de tineri şi de câţiva jucători din afara Giurgiului, integrarea acestora în grup făcându-se rapid.

image

O parte dintre cei care au dus Giurgiul în "A" (foto: Bogdan Vladu)

Lotul jucătorilor folosiţi de CSS Giurgiu în sezonul promovării (2010/2011): Alin Guţă (căpitan), Adrian Vătculescu, Cristian Nicolae, Daniel Bivolaru, Vlad Bicu, Marius Gîscă, Virgil Georgescu, Ciprian Mihai, Cristian Corneanu, Alexandru Botez, Lucian Marinescu, Marius Gheorghe, Marius Zimnicaru, Daniel Andrei dar şi juniorii Florentin Oprea, Gabriel Simion, Mihai Ene, Michael Nicoară, Grigore Damian şi Valentin Nedea. Antrenorul echipei a fost Smaranda Iliescu, singura femeie din istoria baschetului masculin care a reuşit să promoveze în Divizia A.

În acest moment, în lotul CSS-ului au mai rămas Vătculescu, Nicolae, Bivolaru, Gîscă, Georgescu şi Cristian Corneanu.

În tur au mai evoluat Alin Guţă şi Ciprian Mihai. Dacă primul a decis să se retragă din activitate şi să rămână manager sportiv, Ciprian Mihai şi-a reziliat contractul cu formaţia giurgiuveană după meciul cu BCM Piteşti.

Au venit americanii!
Deşi iniţial se anunţa că trupa giurgiuveană va fi singura din Divizia A la care vor evolua numai jucători autohtoni (în acel moment Steaua Turabo nu îşi anunţase intenţia de a se retrage din campionat) la scurt timp s-a renunţat la idee din cauza diferenţei uriaşe dintre cele două eşaloane.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a celui Local, CSS Giurgiu şi-a propus menţinerea în Divizia A şi, în ciuda statutului de nou-promovată, atacarea unuia dintre cele opt locuri care duc în play-off. Pe lângă sponsorii locali (hoteluri şi restaurante) s-a reuşit şi atragerea magnatului Ioan Niculae prin una dintre firmele sale, BIF (Bio Fuel Energy).

Căpitanul nou-promovatei, Alin Guţă, a profitat de experienţa şi legăturile din fenomenul baschetbalistic, reuşind să îl convingă pe antrenorul american Theo Evans (29 de ani) să preia echipa giurgiuveană.

image

Theo Evans (foto: Bogdan Vladu)

Bun cunoscător al baschetului românesc după ce a antrenat două sezoane pe Energia Rovinari, Evans acceptă postul şi aduce la echipă un număr de patru baschetbalişti americani: Ray Kraemer, Levar Seals, Chauncey Hardy şi Justin Eller, ultimii doi aflându-se pentru prima oară în România.

De cealaltă parte, Alin Guţă şi Smaranda Iliescu au urmărit mai mulţi baschetbalişti din campionatul intern reuşind să îi transfere pe autohtonii Cătălin Vlaicu, Cezar Stănescu şi Iulian Corneanu (fost în urmă cu două sezoane la CSS) dar şi pe uriaşul de 2,11 metri, Bojan Grubisic.

Evoluţiile au depăşit aşteptările
Experienţa lui Seals, tehnica incredibilă a lui Hardy precum şi ambiţia jucătorilor autohtoni de a evolua pe prima scenă a baschetului românescu au reprezentat principalele atu-uri ale giurgiuvenilor, care se anunţau drept revelaţia campionatului.

image

CSS Giurgiu - lotul iniţial (sursa foto: totalbaschet.ro)

Strategia folosită de tehnicianul american se baza foarte mult pe extreme şi pătrunderi în viteză.

Alături de „dispecerul” Chauncey Hardy şi Levar Seals, în primul „cinci” al echipei se mai regăseau Kraemer şi pivotul Eller în timp ce jucătorul român cu care Evans prefera să înceapă meciurile era Ciprian Mihai care putea face schimb de locuri în teren cu Eller.

image

Formula iniţială de joc a CSS-ului (infografie: Bogdan Vladu)

În ciuda timpului scurt avut la dispoziţie (aproximativ o lună), Theo Evans a reuşit să producă la Giurgiu o adevărată emulaţie, echipa reuşind să câştige primele două meciuri din campionat şi să fie la un pas de „sferturile” Cupei României.

Succes fenomenal la public
Forma arătată de CSS Giurgiu a atras respectul celorlalte formaţii şi a făcut ca fiecare meci de pe teren propriu al echipei să se umple până la refuz cu fani.

Datorită afluenţei de public, autorităţile locale au luat decizia ca în anul 2012 să extindă suprafaţa sălii şi să ridice o tribună nouă. Ca soluţie temporară, reprezentanţii clubului giurgiuvean au montat în spatele unuia dintre panouri un număr de 56 de scaune ceea ce face ca sala să numere în acest moment aproximativ 450 de locuri.

Rămâneţi pe giurgiu.adevarul.ro pentru următoarele articole referitoare la evoluţia formaţiei CSS Giurgiu în anul 2011.

Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite