50% de la Consiliul Judeţean pentru instalaţiile de încălzire pe orizontală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile nevoiaşe din municipiu, care vor să îşi monteze în locuinţe instalaţii interioare de încălzire pe orizontală a apartamentelor, vor fi susţinute financiar de Consiliul Judeţean Giurgiu. Până în prezent, 56 de scări din oraş au ales sistemul de racordare „pe orizontală” la reţeaua de termoficare, iar 66 au obţinut avizul Primăriei pentru începerea lucrărilor.

Persoanele aflate în dificultate din municipiu vor putea avea căldură în casă iarna viitoare, beneficiind de sprijinul autoriăţilor judeţene.
„Vom finanţa cu 50% costurile acestei investiţii, bani necesari pentru mutarea conductelor pe casa scării. La o scară de bloc cu 4 etaje plus parter, costurile se ridică la aproximativ 8.000 de lei, la care se adaugă costul refacerii circuitului în apartament, acesta fiind de circa 700 de lei” a spus în ultima conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.

 Pensionarii şi handicapaţii de gradul I, principalii beneficiari

Trebuie să se înţeleagă faptul că nu toţi giurgiuvenii vor putea să beneficieze de sprijinul autorităţilor. Pentru a plăti la jumătate preţul instalaţiei de încălzire pe orizontală, solicitanţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Una dintre acestea este ca venitul unui membru de familie să fie mai mic decât salariul minim pe economie (670 de lei), iar o altă condiţie este ca în familie să fie un membru care are handicap de gradul I. Mai pot primi bani, familiile în care toţi membrii sunt pensionari.
„Sunt pensionară şi nu îmi permit din venitul meu de 300 de lei pe lună să mă racordez. Este un lucru bun că se mai gândeşte cineva şi la noi. Cu cei 50% daţi de Consiliul Judeţean voi putea şi eu să achit ceea ce plătesc. Întregistrez datorii la căldură de 1.000 de lei” spune Elena Manea.
În ceea ce priveşte atribuirea banilor, aceştia nu vor fi daţi solicitanţilor, ci firmelor care execută branşamentele. Solicitarea pentru cei 50% daţi de autorităţi se va face numai către cel care execută lucrarea, în baza unui formular tip, prin care beneficiarul ajutorului îşi dă acordul pentru plata respectivă.

Avantajele racordării „pe orizontală”

În prezent din cele 804 de scări de bloc din municipiul Giurgiu, doar 56 au ales sistemul de racordare „pe orizontală” la reţeaua de termoficare.
 „De la începutul anului şi până în prezent 66 de scări din oraş au depus la Primărie solicitări pentru racordarea «pe orizontală». Proiectările au fost realizate pentru toate cererile urmând ca în curând să înceapă lucrările propriu- zise de executare a lucrărilor”, a precizat inginerul Ion Mesaroş, şeful Compartimentului de Monitorizare a Serviciilor Publice din Primăria Giurgiu.

Giurgiuvenii sunt mulţumiţi de noul sistem

„Am ales această variantă, deoarece este mult mai eficientă. Până acum trebuia să suportăm frigul din cauza unor vecini care nu îşi plăteau facturile la căldură. Este o investiţie care îşi merită banii” a spus Mădălina Docan, proprietara unei garsoniere.
Aceasta a plătit pentru racordarea la noul sistem de contorizare aproximativ 1.700 de lei. În cazul unui apartament cu 2 sau 3 camere, preţul instalaţiei variază între 1.800 şi 1.900 de lei, în funcţie de suprafaţa locuinţei şi de firma care efectuează lucrarea.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite