4.400 de diabetici înregistraţi în judeţul Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de începutul acestui an când diabeticii au avut probleme cu procurarea insulinei, se pare că în acest moment situaţia a intrat pe făgaşul normal

 Giurgiu se află în topul judeţelor din ţară care înregistrează cei mai mulţi pacienţi care suferă de diabet. Până în prezent, în evidenţa Centrului Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Giurgiu sunt înscrişi 4.400 de diabetici. ,,În fiecare an la Centrul de Diabet Giurgiu vin aproximativ 300 de persoane care în urma analizelor sunt depistate că suferă de această boală cumplită, diabetul” a spus pentru ,,Adevărul de Seară” coordonatorul Programului Naţional al Centrului Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Giurgiu, doctor Gelu Popescu. Acesta a mai precizat  că în anul 2010, peste 600 de pacienţi din municipiul şi judeţul Giurgiu care suferă de diabet au beneficiat de Programul Naţional de Diabet.

În ceea ce priveşte vârsta diabeticilor, aceasta este variabilă

,,Avem pacienţi cu vârste foarte fragede, copii de 3 până la 14 ani, dar cel mai mare procent, aproximativ 60%, este înregistrat la diabeticii ce au vârsta cuprinsă între 50 şi 55 de ani” a mai adăugat medicul nutriţionist Gelu Popescu. Specialiştii sunt de părere că există o proeminenţă a bărbaţilor î’n ceea ce priveşte depistarea diabetului, dar că, după apariţia menopauzei la femei şi numărul acestora din urmă creşte semnificativ. Este şi cazul Alexandrinei C., în vârstă de 63 de ani, din municipiul Giurgiu, care după ce a efectuat un set de analize medicale amânunţite s-a descoperit că suferă de diabet zaharat tip II. ,,Anul acesta am aflat că am diabet. Pentru început m-a durut foarte tare fierea, dar după analize mi-a spus medicul că am diabet.Sunt disperată. Nu am pe nimeni în familie cu această boală. De o săptămână sunt internată în spital. Pe lângă diabet mai am problem şi cu inima şi am şi nisip la fiere” ne spune suspinând Alexandrina. Femeia se descurcă greu, dar este totuşi mulţumită pentru că medicii au încurajat-o spunându-i că tratamentul pentru diabet este gratuit. Totuşi pentru celelalte afecţiuni, bătrâna mai trebuie să scoată din buzunar căteva sute de lei.

Diabetul îi ,,loveşte” şi pe tineri

Liliana S. este o tânără în vârstă de 35 de ani din localitatea Remuş, comuna Frăteşti, care se luptă cu această boală de peste 5 ani. ,,Sunt dependentă de insulină, fac patru injecţii pe zi. La început mi-a fost groaznic de greu, nu imi imaginam cum voi reuşi să îmi injectez singură medicamentul. Am făcut diabet de la supărare” spune în hohote de plans tânăra. Femeia a fost părăsită de soţul ei în urmă cu 11 ani şi de atunci se chinuie singură să ăşi întreţină baiatul de 17 ani. ,,Lucrez la o firmă de salubritate din Bucureşti , unde am salariul de 640 de lei pe lună. Mă descurc foarte greu, pentru că în afară de tratament trebuie să ţin un regim strict. Am făcut paradontoză din cauza diabetului şi nu am avut posibilitatea să merg la stomatolog” afirmă Liliana.

Insulina se găseşte încă în farmacii

Farmaciştii giurgiuveni spun că nu sunt probleme majore în ceea ce priveşte aprovizionarea cu insulină şi alte medicamente specifice diabetului. ,,Preţurile din România a acestor medicamente sunt mult mai mici decât în ţările Uniunii Europene.Tocmai de aceea, furnizorii aleg să exporte produsele,deoarece termenele de plată sunt mult mai scurte, afară reuşind să-şi primească banii mai repede” a spus farmacistul şef al ,,Eco Farma Vision”, Maria Andronache. Specialiştii consideră că în România fondurile pentru diabet există, dar sunt prost administrate.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite