26 de morţi au „primit” reţete compensate şi gratuite de la medicii giurgiuveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giurgiu ocupă locul III, pe zona Muntenia, în topul prescrierii de reţete incorecte sau fără CNP. În Giurgiu au fost prescrise 815 reţete cu CNP inexistent sau incorect şi 26 de reţete pentru pacienţi decedaţi. Prejudiciul creat în acest caz este de peste 1.200 de lei.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dat publicităţii primele rezultate ale controlului privind reţetele prescrise în ambulatoriu în toată ţara. Rezultatul nu este unul tocmai bun pentru Giurgiu, iar concluziile trase de CNAS ne clasează pe locul III în topul prescrierii de reţete incorecte şi fără CNP, pe zona Munteniei. În Giurgiu au fost eliberate 815 reţete cu CNP inexistent sau incorect. De asemenea, au fost descoperite nereguli şi la prescrierea medicamentelor oncologice în ambulatoriu. Din cele 36 de CNP-uri trecute pe reţete doar unul a fost confirmat, restul de 35 fiind greşite.
Prejudiciul pentru neregulile descoperite în eliberarea medicamentelor oncologice se ridică la aproximativ 1.100 de lei şi va fi recuperat până la jumătatea lunii iulie.

Medicii dau vina pe farmacişti

Scandalos este şi faptul că pe numele a 26 de persoane decedate au fost prescrise reţete compensate şi gratuite. Dintre acestea, spun reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CJAS) Giurgiu, doar trei au fost confirmate, restul de 23 de CNP-uri fiind în realitate erori de operare la farmacie din cauză că pe reţete anumite cifre din CNP-ul pacientului sunt ilizibile sau confundabile, sau reprezentau erori de operare la introducerea reţetei în baza de date prin inversarea anumitor cifre din CNP.
Trei medici de familie din Giurgiu au eliberat reţete pe datele unor pacienţi decedaţi.
Unul dintre cei care au scris reţete pentru decedaţi este medicul de familie Doru Nicolescu. Doctorul spune că nu a fost informat de nimeni că pacientul său a decedat şi timp de patru luni de zile a prescris acestuia medicamente, reţeta fiind ridicată de o rudă apropiată.
“Era vorba de un pacient imobilizat la pat, căruia timp de doi ani de zile îi prescriam medicamente. Venea un aparţinător să le ia. Între timp pacientul a murit dar nimeni nu m-a informat şi timp de patru luni am continuat să prescriu medicamentele cardio-vasculare şi să dau reţeta rudei care venea să o solicite. Nu a fost intenţionată această greşeală. Oricum am plătit înapoi către CJAS 1.200 de lei. Mi-am achitat greşeala”, a spus pentru “Adevărul de Seară”, medicul Doru Nicolescu.
Cea mai scumpă reţetă greşită, eliberată pentru o persoană decedată de medicii din Giurgiu, a fost în valoare pe peste 1.000 de lei şi a vizat un tratament psihiatric. Prejudiciul a fost recuperat integral de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Giurgiu.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite