20 de copii de numai 9 ani din Giurgiu au devenit „instructorii” colegilor şi adulţilor în ceea ce priveşte alimentaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei ani de zile elevii clasei a II-a D de la Şcoala „Academician Marin Voiculescu” vor încerca să îşi ajute colegii supraponderali.Proiectul „Alimentaţie Sănătoasă, Mişcarea şi Viaţa” îi învaţă pe copiii giurgiuveni cum pot trăi sănătos consumând apă, legume şi fructe şi făcând mişcare cel puţin o oră pe zi.

A fi sănătos şi a te bucura de viaţă este un vis al oricărui om, deoarece sănătatea fizică şi psihică este cea care ne ajută să trecem mai departe peste problemele vieţii cotidiene. Numai că pentru a avea o sănătate „de fier” trebuie să te încarci cu ambiţie, perseverenţă şi limite bine stabilite.
Pentru a veni în sprijinul copiilor care au probleme cu greutatea corporală şi pentru ai învăţa pe micuţi cum trebuie să se hrănească astfel încât aceştia să nu aibă probleme de sănătate, Elena Asan, învăţător la Şcoala Generală nr. 8 „Academician Marin Voiculescu” a avut geniala idee de a iniţia un proiect intitulat „Alimentaţie Sănătoasă, Mişcarea şi Viaţa”, proiect finanţat din fonduri acordate de Guvernul Norvegiei, prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru Creşterea Economică şi Dezvoltare Sustenabilă în România.
Grupul ţintă al proiectului este format din elevii clasei a II-a D de la Şcoala generală nr.8 „Academician Marin Voiculescu” din municipiu, clasa la care doamna Asan este învăţătoare.
„Am observat că obezitatea ca boală endocrină a devenit alarmă de gradul zero şi pentru ţara noastră. În Giurgiu sunt foarte mulţi copii supraponderali datorită faptului că aceştia consumă foarte multe alimente de tip fast-food” a spus pentru „Adevărul de Seară” responsabilul de proiect, Elena Asan.

Învăţătoarea Asan a măncat morcovi în faţa copiilor

Dascălul a stabilit nişte reguli foarte simple de alimentaţie pe care copii să le respecte. Aceasta a consumat în faţa elevilor săi fructe şi legume proaspete.
„Am mâncat în faţa copiilor morcovi, ardei umpluţi cu brânză şi mărar şi fructe. În pauza următoare, elevii au venit în sala de clasă cu legume zicându-mi că le-am făcut poftă” spune învăţătoarea.
Printre activităţile desfăşurate în cadrul proiectului se numără şi organizarea mai multor concursuri cum ar fi: „Recunoaşteţi fructele şi legumele”, copiii fiind legaţi la ochi şi „Cea mai hazlie salată de fructe”, dar şi efectuarea unor drumeţii în mai multe zone montane din ţară sub egida acţiunii „Pe cărări de munte”.
Aceasta este de părere că alimentaţia este domeniul în care se fac cele mai grave erori. Oamenii se hrănesc într-un mod nesănătos, mănancă prost şi mult. Cercetătorii americani au constatat faptul că un regim alimentar bazat pe consumul de legume, fructe şi cereale integrale poate să reducă fenomenul de agresivitate.
„Proiectul nostru ia în considerare această preocupare şi în speranţa unei colaborări fructuoase cu părinţii elevilor de la clasă, cu medici nutriţionişti dar şi cu profesori de educaţie fizică şi îşi propune să dezvolte un program care să îmbine principalele premise ale sănătăţii – mişcarea, nutriţia, relaxarea, astfel încât trupul, mintea şi sufletul să se afle în echilibru” mărturiseşte managerul proiectului.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite