Primul caz de West Nile.Dr. Debita: „Starea era gravă. A avut un debut atipic pentru meningita seroasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba despre o femeie care a ajuns la spital în stare gravă după o înţepătură de ţânţar. Pacienta a fost la un pas de moarte din cauza formei severe a bolii, dar medicii au reuşit s-o salveze.

O banală înţepătură de ţânţar poate fi mai periculoasă decât vă imaginaţi. Insecta transmite la om virusul West Nile, germene care produce o formă de meningită.

Ţânţarii din grădină

Primul caz de meningită West Nile din România, înregistrat în acest an, a fost depistat la Galaţi. Este vorba despre o femeie din localitatea Smulţi, care a fost înţepată de ţânţari în curtea casei sale. Iuliana Buruaiană, de 37 de ani, nu poate preciza când a fost infectată. Tot ce îşi aduce aminte este că, la un moment dat, a leşinat şi a redevenit conştientă la spital.

„M-am simţit foarte rău deodată. Mă durea capul foarte tare şi nu puteam să stau pe picioarele mele. Aveam şi temperatură. Soţul mi-a pus comprese cu oţet, dar degeaba. Nu-mi reveneam deloc. La un moment dat am leşinat şi am ajuns la spital. Îmi era rău, dar nici prin gând nu mi-a trecut că poate fi de la ţânţari", spune Iuliana Buruiană, primul pacient şi să sperăm că şi ultimul infectat în acest an cu virusul West Nile.
Femeia a fost internată la Spitalul de Urgenţă pe data de 9 iulie, dar din cauza agravării stării sale, pe 11 iulie, a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase. Diagnosticul stabilit de medicii gălăţeni s-a confirmat în urma analizelor făcute la laboratorul Institutului Cantacuzino.

„Ieri am primit confirmarea de la Bucureşti. Vom întocmi actele neceare pentru efectuarea unei dezinsecţii în localitate", spune Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase, unde este internată Iuliana Buruiană, spun că strarea ei este stabilă.

„La internare pacienta avea crize de epilepsie, dar am stabilit că nu este epileptică. Starea ei era gravă. A avut un debut atipic pentru meningita seroasă", spune Mihaela Ganea, medic primar boli infecţioase.
Infecţioniştii sfătuiesc populaţia să evite înţepăturile ţânţarilor protejându-se în mod adecvat.
„Lumea trebuie să folosească substanţele repelente, acelea care se întind pe piele împotriva ţânţarilor. De asemenea în gospodării nu trebuie lăsată apa să băltească şi să pună plase la geamuri", declară Mihaela Debita, directoarea Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Meningita West Nile afectează sisemul nervos şi pacientul poate muri sau rămâne cu sechele.
Cea mai mare epidemie de menigită provocată de acest virus în România s-a înregistrat în 1996 când s-au îmbolnăvit 393 de persoane.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite