Voluntarii care salvează sistemul de urgenţe: „Ajutorul lor este o gură de oxigen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvatorii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au, de luna trecută, 32 de ajutoare, voluntari devotaţi. „Adevărul“ vă spune povestea lor.

Vor salva vieţi zi de zi şi vor munci cot la cot cu personalul din domeniul situaţiilor de urgenţă, fără a fi însă remuneraţi la final de lună. Este vorba despre cei 32 de voluntari ai Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care în prezent sunt instruiţi intens de militarii profesionişti pentru a face faţă cu brio numeroaselor intervenţii la care vor participa împreună. Fără ajutorul acestor voluntari, activitatea de la ISU ar fi mai complicată, multe posturi fiind blocate. Cei 32 au început cursurile de prim-ajutor la ISU în urmă cu o lună şi, la finele lui septembrie, vor putea lucra cot la cot cu angajaţii Inspectoratului.

Nerăbdători să ajute

Vârstele voluntarilor sunt cuprinse între 17 şi 43 de ani şi au profesii dintre cele mai variate: asistenţi medicali, instructori de arte marţiale, antrenori de înot, ingineri proiectanţi, lucrători în construcţii şi chiar militari. Din grup fac aprte şi patru elevi convinşi că experienţa dobândită la ISU îi va responsabiliza şi le va defini viitoarea carieră.

La cei 40 de ani, Aura Ledaru îşi împarte timpul între sala de sport, unde este instructor de arte marţiale, şi activităţile de voluntariat. „Mi-am dorit enorm să ajung aici, mereu am vrut să ştiu cum să acord primul ajutor, mai ales că printre cei pe care îi antrenez se află şi copii de 5 ani, care se pot accidenta oricând. Am făcut voluntariat şi la Crucea Roşie şi, pentru că mă impresionează activitatea celor de la SMURD, am decis să fiu voluntar şi la ISU. Chiar dacă sunt femeie, mi-ar plăcea să merg la intervenţii de stingere a incendiilor, să fiu pompier activ. Este un sentiment minunat acela de a putea ajuta pe cineva aflat la nevoie. Contractul de voluntariat l-am semnat pentru o perioadă de trei ani, dar aş semna şi pe zece ani dacă ar fi posibil. Să ştii că ai salvat o viaţă este mare lucru“, a spus, entuziasmată, Aura Ledaru, voluntar ISU Galaţi.



Aura Ledaru, instructor de arte marţiale şi voluntar ISU FOTO Arhiva personală

image

Femeia mărturiseşte că o strângere de mână şi un simplu „mulţumesc“ reprezintă cea mai mare răsplată, la fel cum spune şi Ştefan Culachi. În vârstă de 31 ani, tânărul voluntar declară că locul său este pe teren, acolo unde cineva are cu adevărat nevoie de ajutor. „Sunt şofer de tir, dar mi-aş dori o carieră în domeniul situaţiilor de urgenţă, la descarcerare sau la stingerea incendiilor. Prin prisma meseriei mele, am fost pus de multe ori în situaţia de a lua parte la accidente rutiere grave, sunt obişnuit cu imaginile de coşmar“, a precizat voluntarul Ştefan Culachi.


 Voluntari în timpul instruirii FOTO I.S.U. Galaţi

image

Activitatea celor 32 de voluntari este coordonată de căpitanul Marcel Gavrilă. Acesta este convins că activitatea lor va fi de un real folos, iar salvatorii vor câştiga timp preţios prin ajutorul voluntarilor. „Pentru a merge pe teren cu salvatorii, aceştia trebuie să parcurgă un număr de 240 de ore de voluntariat, timp în care vor desfăşura activităţi în cadrul subunităţii. De exemplu, ne ajută enorm faptul că, după fiecare intervenţie a echipajelor SMURD, voluntarii ajută la dezinfectarea ambulanţelor, a instrumentarului medical folosit. Deşi nu este o operaţiune grea, este anevoioasă şi se pierdea mult timp. În fiecare zi sunt 10-15 intervenţii. De asemenea, voluntarii ne sprijină şi la verificarea materialelor medicale de pe ambulanţe, treabă care trebuie făcută la fiecare două-trei zile“, a explicat căpitanul Marcel Gavrilă.


Căpitanul Marcel Gavrilă FOTO Oana Cernat

image

La finalul perioadei de instruire, voluntarii vor avea aceeaşi pregătire ca şi paramedicii din cadrul ISU Galaţi. „Aceşti oameni sunt foarte entuziasmaţi, curioşi şi dornici să meargă la intervenţii. Unii dintre ei au ales să lucreze cu noi şase luni, în timp ce alţii au semnat contracte de voluntariat pentru o perioadă de trei ani, acestea putând fi oricând prelungite. Activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă presupune şi imagini cu un mare impact emoţional şi tocmai de aceea ne-am asigurat că voluntarii le vor face faţă. Am convingerea că au analizat foarte bine această meserie şi ştiu foarte bine că pot face faţă activităţii“, a precizat Marcel Gavrilă.

O soluţie pentru deficitul de personal

Misiunea acestor voluntari nu este deloc una uşoară. Ei trebuie să contribuie la creşterea calităţii misiunilor umanitare executate de salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

„Am fost cam pe locul 3 pe ţară la numărul persoanelor interesate să devină voluntare, iar cei care au venit la noi au fost şi eligibili. Sperăm să avem o implicare mai mare, având în vedere că Galaţiul beneficiază şi de o Facultate de Medicină, parte care s-ar plia foarte bine pe partea de voluntariat în situaţii de urgenţă. Un astfel de voluntar vine la noi cu un pachet de cunoştinţe şi se va putea implica activ în viaţa comunităţii, participând la acţiuni de intervenţie precum incendiile, inundaţiile şi alte dezastre naturale“, a precizat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.


Maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt I.S.U. Galaţi FOTO Oana Cernat

image

Acesta a mai adăugat că voluntarii ar putea deveni în timp salvatori cu acte în regulă. „În prezent suntem în deficit de personal. Chiar dacă ni s-au adus echipamente noi şi performante, încă avem deficit la încadrarea cu personal la parametrii normali prevăzuţi de lege. O maşină de pompieri trebuie să aibă cinci servanţi şi avem nevoie şi de urgenţa a doua, a treia. Deoarece nu avem suficient personal, au fost şi situaţii în care plecau maşini de la un incendiu la altul, în special la cele de vegetaţie, care necesită foarte mult timp pentru a fi stinse. Ajutorul acestor voluntari este ca o gură de oxigen“, a conchis maiorul Eugen Chiriţă.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite