Fostul preşedinte al Comisiei de buget : "Acum se va vedea cât de racordată este România la economia mondială"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Ştefan Viorel, a declarat, luni,  că nu este foarte îngrijorat faţă de un şoc în România al unei posibile crize mondiale, deşi Guvernul nu a luat nicio măsură preventivă.

Deputatul de Galaţi a afirmat că, pe plan mondial, impactul scăderii de către Standard & Poor's a ratingului economiei SUA este încă greu de evaluat, în condiţiile în care unii analişti apreciază că declasificarea Statelor Unite nu va avea consecinţe majore, iar alţii se aşteaptă ca întreaga scală de evaluare să fie reconsiderată negativ.

"Orice predicţie este încă riscantă şi poate infirmată de evoluţia din perioada imediat următoare. Situaţia poate genera instabilitate pe plan mondial şi, bineînţeles poate afecta şi economia românească. Acum se va vedea cât de racordată este România la economia mondială", a adăugat el.Ştefan a declarat că nu este foarte îngrijorat faţă de o reacţie imediată a economiei globale în piaţa internă.

"Sistemul bancar românesc este relativ stabil şi ţinut sub control, iar din acest punct de vedere politicile excesiv de prudente ale Băncii Naţionale ne protejează. În ce priveşte piaţa valorilor mobiliare, din păcate România nu are o piaţă dezvoltată şi racordată la fluxul mondial, dar tocmai această lipsă de conexiune cu celelalte pieţe va face ca un eventual şoc intern să nu fie atât de mare", a afirmat deputatul de Galaţi.

Potrivit Mediafax, fostul preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a apreciat că impactul mai mic în România al instabilităţii pe plan mondial nu ţine de măsurile luate de guvern, ci de slaba racordare a economiei româneşti la pieţele internaţionale.

"Din păcate nu avem niciun scut suplimentar, pentru că Guvernul nu a luat nicio măsură de susţinere a economiei. S-a limitat la politici excesive de austeritate, care în realitate au omorât economia reală. Acum, în faţa unei unde de şoc, Guvernul oricum nu mai poate face nimic, pentru că astfel de măsuri nu se iau în 24 de ore, ci trebuie aplicate preventiv, nu când riscul este iminent", a mai declarat Ştefan.

S&P a redus vineri seară pentru prima dată ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar şi datoriei publice ridicate, dar şi pe fondul instabilităţii de pe scena politică de la Washington.

Bursele europene au deschis luni în coborâre, după ce agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite la AA+.

Liderii G7 au anunţat că sunt pregătiţi să ia măsuri coordonate "pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare", iar Banca Centrală Europeană a sugerat că este pregătită să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat italiene şi spaniole de pe piaţa secundară, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite