Raiul românesc. Gura Portiţei, între pustietate şi invazia civilizaţiei FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă plăcerile moderne au invadat oaza de linişte de la Gura Portiţei, locul rămâne mirific. Preţurile pentru toate serviciile sunt comparabile cu cele practicate în celelalte staţiuni de pe litoral

În urmă cu câţiva ani, când auzeai de Gura Portiţei, gândul îţi zbura la acele plaje pustii, pe care le vedeai doar prin filme, unde nu-ţi sare în cap mingea puştiului de lângă tine şi nici nu eşti nevoit să asculţi cele mai noi producţii în materie de muzică house sau, mai rău, manele.

FOTOGALERIE

Click pe galerie pentru imagini spectaculoase de la Gura Portitei

image


Un loc unde puteai să stai liniştit la alegere, fie în cort, fie în căsuţele din lemn sau la hotel dacă eşti dependent de confort şi vrei să fii pregătit pentru surprizele vremii.
Lucrurile s-au schimbat mult în ultimul timp. Impresia că zona începe încet-încet să semene cu Mamaia sau cu orice altă staţiune e pe litoral îţi este lăsată chiar din micul „port" de la Jurilovca. De fapt, parcările aferente acestuia, sunt pline de limuzine şi autoturisme de teren.

FOTOGALERIE

Click pe colaj. Gura Portiţei, un colţ de Rai în România

image


Transportul pe apă a devenit meseria de bază a localnicilor din zonă. S-au dezvoltat rapid mici investiţii în barci de dimensiuni reduse, dar de mare viteză, care asigură non-stop tranzitul de la Jurilovca către ceea ce mulţi ştiau cândva drept un mic paradis la malul Mării Negre. Dai un ban în plus, dar merită! Pentru 200 de lei de barcă în doar 15 minute eşti pe plajă la Gura Portiţei.


Pentru cei mai strânşi la buzunare, există şi varianta mersului cu vaporaşul - o navă care probabil a folosit cândva pescuitului - dar care acum a fost adaptată transportului de persoane! Costă 50 de lei de persoană, dus-întors, dar depinzi de programul stabilit de firma de transport. Sunt trei curse pe zi către Gura Portiţei: prima de la ora 9.00, a doua la ora 14.00 şi ultima la ora 18.00. Dinspre Gura Portiţei, vaporaşul pleacă la 12.00, 16.00 şi 20.00.


Cine alege această variantă trebuie să se înarmeze şi cu multă răbdare: drumul durează peste o oră. În plus, din cauză că sunt mereu pline, aceste vaporaşe îţi dau impresia că nu sunt foarte sigure!

FOTOGALERIE

Click pe colaj pentru a vedea imagini senzaţionale de la Gura Portiţei

image


Odată ajuns în oaza de linişte pe care o ştiai cândva, rămâi uşor mirat: ai impresia că ai ajuns în împărăţia decibelilor, atât în zona în care se mănâncă, cât şi pe plajă!
Răsufli uşurat după ce ajungi undeva între cele două mici golfuleţe (care dealtfel formează „marea" plajă de la Gura Portiţei) şi realizezi că muzica este doar pe plaja din dreapta, cum te uiţi spre mare. Surprinzător, este şi cea mai aglomerată, ceea ce ne face să credem că s-au cam risipit ultimele resturi de spiritul „flower-power" al românului, aşa cum se poate vedea foarte bine şi din alt exemplu: Vama Veche!


În această zonă preferată de turişti, administratorii complexului s-au gândit să amenajeze şi o piscină cu apă dulce, acolo unde îşi fac veacul cei cu bani. De ce spun „cei cu bani"? Pentru că preţurile de la barul de unde răsună muzica de pe plajă sunt comparabile cu cele de la orice terasă din Mamaia: cinci lei o apă minerală la jumătate de litru, opt lei un „Ice Tea", cinci lei o bere la dozator. Nu mai vorbim de băturile alcoolice scumpe: sar de 10 lei pentru 50 de mililitri.


S-a dus şi moda întinsului prosopului direct pe nisip: au apărut şezlonguri care costă cam ca la Mamaia: 15 lei pe zi. Dacă nu-ţi place apa sărată din mare, care apropo, este mult mai curată decât în zona Mamaia, poţi plăti 30 de lei taxă la piscină.


Când vine vorba despre mâncare, oferta este destul de variată. poţi mânca şi micul dejun, te poţi delecta la prânz cu tot felul de mâncăruri de peşte. Preţurile nu sunt foarte mari, dar trebuie să ai în calcul faptul că nu există alternativă! Doar sandvişurile din rucsac! Cum pe căldura asta setea este mare, iar reclamele ne spun să bem zilnic minimul doi litri de apă, trebuie luat în calcul şi faptul că singurul tip de apă care se găseşte la Gura Portiţei este apa îmbuteliată la jumătate de litru.


Rezervări, cu un an înainte


Cei mai mulţi turişti vin să stea o singură zi. Sunt însă şi câteva sute de locuri de cazare, oferite în zonă, dar care nu se găsesc pe niciun sistem electronic de rezervare. Se pot face doar telefonic, la recepţia complexului turistic. Umblă vorba că rezervările se fac cu un an înainte şi costă destul de scump.


Acum, în vârf de sezon căsuţele din camping costă 15 euro pe noapte, camera dublă costă 40 de euro, camera dublă cu terasă 50 de euro, un apartament 60 de euro, iar o garsonieră costă 65 de euro pe noapte.


„Pictoriale" impecabile oferite de natură!


Dacă pe drumul de la Jurilovca spre Gura Portiţei nu prea-ţi vine să pui mâna pe aparatul foto din cauza căldurii, seara, la întoarcere turiştii pasionaţi de fotografie au la dispoziţie natura în toată splendoarea ei. Pe lângă un apus superb în munţii Dobrogei, pot fi imortalizate zeci de păsări de apă care se învârt în jurul vaporaşelor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite