Pentru tranzacţiile imobiliare se cere certificatul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre cei care vor să vândă sau să închirieze o locuinţă trebuie să se prezinte la birourile notariale, pentru încheierea contactelor, cu un certificat care să ateste performanţa energetică a acesteia. Prevederea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar nu este obligatorie, documentul fiind necesar doar dacă clientul îl solicită.

„Certificatul energetic nu este strict necesar, notariatele nu au primit nicio notificare prin care să fie obligate să solicite certificatul în cazul întocmirii documetaţiei de vânzare- cumpărare a unui imobil", ne-a declarat Viorel Constantinescu, auditor energetic.

Astfel, certificatul energetic ar putea fi doar un plus la ofertă pentru proprietarul care vrea să îşi vândă locuinţa, dar care nu va însemna neaparat şi obţinerea unui preţ mai bun.

„Deocamdată, cumpărătorii nu vor lua în seamă certificatele energetice. Acum, criteriile după care se cumpără un imobil sunt preţul, zona şi etajul. Unii poate vor cere sume mai mari doar dacă piaţa le va permite, însă nu în perioada imediat următoare. Efectul acestui certificat pe piaţa imobiliară ar putea începe să fie observat abia peste trei- patru ani", ne-a spus Cătălin Stan, agent imobiliar.

În cazul în care cumpărătorul va insista ca proprietarul să deţină un certificat energetic, acesta din urmă va trebui să scoată din buzunar câteva sute de lei. „Pentru certificatul energetic la o garsonieră costurile se ridică la 100 euro, pentru un apartament cu două camere la 150 euro, iar pentru unul cu trei camere la 200 de euro. După efectuarea auditului, se stabileşte clasa energetică de la A la G.În mai toate oraşele, majoritatea blocurilor care au fost izolate termic se încadrează în clasa D, cele nereabilitate în clasele E sau F", a adăugat Viorel Constantinescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite